Ugnsbakad lax

Ugnsbakad lax

Ugnsbakad lax

Har ni också en favoritmaträtt ni serverar om och om igen? Minst en dag i veckan äter vi ugnsbakad lax. Enkelt att laga till men smakar ändå som något man skulle kunna servera på Nobelmiddagen. Knepen för att lyckas med lax i ugn är att laga den rätt tid och rätt grader. Nu har jag lagat det så många gånger att jag inte längre behöver kolla med termometer vilket annars är att rekommendera.

Vill du ha lax genomstekt gäller en innertemperatur på ungefär 55-58 grader. Föredrar du lite kärna kan du gå ned på så låg temperatur som 48 grader. Se till att använd lax av bra kvalitet och prova dig gärna fram med olika ugnstemperaturer för att lära känna din ugn.

Jag föredrar att använda hel laxfilé. Både av smak- och prisskäl. Det allra godaste tycker jag är att bara krydda med salt, peppar och toppa med dill och skivad färsk citron. Då kommer laxens goda smak fram på bästa sätt.

Tillbehören till laxen går att variera i det oändliga. Kokt potatis, potatismos, rostade rotsaker, ris, blomkålsris, bulgur, couscous, en fräsch grönsallad eller varför inte ett gott bröd. Som gift med en norrlänning äter jag gärna min lax som en klämma. Tunnbröd, mosad kokt potatis, ugnsbakad lax och en god majjo som viks ihop. Lite tacokänsla över det hela.

Ikväll hade vi ugnsbakad lax, rostad delikatesspotatis, rester av kokt potatis, tunnbröd, majjo och massor av olika grönsaker. Magiskt gott!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *