Välj rätt
När jag handlar försöker jag välja miljövänliga produkter, ekologiskt och/eller närproducerat. Det gäller inte bara mat utan även andra varor som tex rengöringsprodukter, kläder, möbler etc. Skenar prislappen iväg allt för mycket blir det tyvärr så att jag väljer andra produkter istället, men att handla miljövänligt är i alla fall min målsättning.
Jag tycker dock att det är väldigt besvärligt att hålla reda på alla olika miljömärkningar och vad de står för. Som tur är finns det sidor på nätet som kan guida oss, men när man står där i affären stressad och jäktad kanske man varken hinner eller orka kolla upp detta.
I veckan fick jag lära mig mer om ”Blå fisk”. Det är den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council, som har myntat detta uttryck och ska föra tankarna till deras blå logga med en fisk på. MSC arbetar tillsammans med fisken, företag, forskare, miljöorganisationer och allmänheten för att främja det bästa miljövalet för fisk och skaldjur. MSC arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur världen över. MSC har en fiskestandard som ställer höga krav på att fisket ska ha minimal inverkan på både fiskbestånden och miljön. Deras spårbarhetsstandard säkerställer att fisken i disken kan spåras ända tillbaka till fångstplatsen.
Vill du göra ett hållbart val i fisk- och skaldjursdisken ska du alltså hålla utkik efter MSC-märkningen. Och det vill fler och fler. Runt om i världen vill vi i allt högre grad ha hållbart fångad fisk och skaldjur visar en världsomfattande konsumentundersökning som mäter attityder och beteende kring miljömärken, hållbart fiske och MSC.
Efter att ha hört mer om MSC och trendspaningen kring konsumtion av miljömärkt fisk utifrån undersökningsresultaten fick vi äran att laga vår egen mat tillsammans med Amir Kheirmand, Sveriges Mästerkock 2014. Amir har åt MSC låtit ta fram ett antal lättlagade recept på fisk- och skaldjur som kommer i en receptfolder från MSC och på deras hemsida inom några månader. Men redan nu fick vi laga, och självklart njuta av, ett av recepten.
På menyn stod färska vietnamesiska vårrullar med MSC-märkta räkor. Vi var ett trevligt matgäng som under Amirs trygga ledning och guidning enkelt och snabbt kunde laga till dessa godsaker. Det var inte alls svårt. Fräscht, lättlagat och riktigt fantastiskt gott. Som bonus fick vi smaka en smörkola Amir hade lagat till. Alltså, mums! Bland det godaste jag ätit i kolaväg. Måste be Amir om receptet så att ni också kan få ta del av detta.
Färska vårrullar med MSC-märkta räkor, 16 vårrullar, 4 port
Vårrullar
100 g glasnudlar
16 rispapper
2 mogna och skalade avokador, skurna i smala klyftor
1 riven morot
100 g böngroddar
300 g skalade MSC-märkta räkor
50 g osaltade, rostade och hackade cashewnötter
1 näve plockad koriander
1 näve plockad mynta
Dressing
1 riven vitlöksklyfta
1/2 msk riven ingefära
2 msk farinsocker
1 msk fisksås
1 msk risvinäger
Saften från 2 lime
1 tsk sesamolja
1 finhackad thaichili
1 msk finhackad mynta
1 msk finhackad koriander
Salt
Koka nudlarna i saltat vatten och sila. Spola med kallt vatten och krama ut all vätska. Lägg nudlarna i en bunke. Blanda alla grönsaker till dressingen. Häll hälften över nudlarna och blanda. Spara resten till serveringen.
Blötlägg ett rispapper i taget tills det precis börjar bli mjukt (ca 20 sek) och lägg det på en skärbräda.
Lägg på två klyftor avokado, lite nudlar, morötter, böngroddar, cashewnötter, några blad koriander och till sist mynta. Toppa med 3-4 MSC-märkta räkor och rulla ihop till ett snyggt paket. Servera vårrullarna med resten av dippsåsen.
Senaste kommentarer