Världens godaste köttbullar i Crock Pot

Världens godaste köttbullar i Crock Pot

Världens godaste köttbullar i Crock Pot

Jag fick en fråga i en av Facebook-grupperna jag är med i om en Crock Pot-rätt som passar att servera när man har gäster. Mitt första spontana svar var Långlagad köttfärssås med där jag lägger till en skvätt vin och creme fraiche eller Boeuf Bourguignon. Men sedan slog det mig, köttbullar. Det passar ju alla åldrar och är galet gott. När man dessutom sitter inne på receptet på världens godaste köttbullar i Crock Pot så är det inget att tveka på. Det är inte vilka köttbullar som helst utan italienska köttbullar i en magisk tomatsås. Jag blev så sugen att jag lagade till rätten själv dagen efter!

Förberett och klart. Sedan klarar maten sig själv!

Förberett och klart. Sedan klarar maten sig själv!

Först tomatsås...

Först tomatsås…

...Sedan i med köttbullarna!

…Sedan i med köttbullarna!

Tänk dig en köttbulle av finaste färs fylld med parmesan och persilja som får puttra i härlig tomatsås. I tomatsåsen hamnar under tillagning dessutom massa härliga smaker från köttbullarna och dess innehåll vilket höjer smakerna till perfektion! Ahhhh så gott! De är så goda att de knockar vanliga köttbullar sju dagar i veckan. Maten serveras sedan med den pastasort man själv tycker bäst om och toppas självklart med extra parmesan.

Färdigt! Dags att servera!

Färdigt! Dags att servera!

Jag gillar att riva ner citronskal i min köttbullesmet. Det ger fin syra och skapar balans åt sötman i tomatsåsen. Har man smakkänsliga barn som är vana vid den mer traditionella köttbullesmaken kan man antingen hålla tillbaka på mängden eller skippa det helt.

Det här är verkligen en rätt jag skulle bjuda kungen och drottningen på om så vore! Ren och skär matmagi!

Smakrika köttbullar i tomatsås!

Smakrika köttbullar i tomatsås!

Någon som vill smaka!

Någon som vill smaka!

Smakrika köttbullar i tomatsås, 4 personer

Köttbullar:
800 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk fryst persilja (funkar även med finhackad färsk men öka då mängden)
1/2 tsk lökpulver
3 msk riven parmesan
1 tsk vitlökspulver
Salt och peppar efter smak och tycke
Ev rivet skal från en ½ citron

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater av högre kvalitet à 400 g
1 tsk socker (valfritt men bidrar till att höja smakerna)
Salt, peppar, 1 tsk torkad oregano

Börja med att göra tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs glansigt i olivolja i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta, annars i en stekpanna på spisen. Obs! Man behöver inte fräsa löken om man inte vill det. Jag gör det för att få mildare smak på löken. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, socker och torkad oregano. Krydda med salt och peppar. Rör om. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten.

För att göra köttbullarna, blanda ströbröd och mjölk. Låt stå och svälla i 10-15 minuter. Rör ihop med nötfärs och resten av ingredienserna. Krydda med salt och peppar. Blanda ordentligt. Forma färsen till stora köttbullar med vattensköljda händer eller köttbulletång.  Lägg försiktigt i köttbullarna i tomatsåsen i Crock Pot. Låt gå på svag värme i 4-5 h eller hög i 2-3 h. Servera med nykokt pasta.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *