Bolognese i Crock Pot Express

Ingredienser till Bolognese i Crock Pot Express

Ingredienser till Bolognese i Crock Pot Express

Crock Pot Express Multicooker

Crock Pot Express Multicooker

Som jag skrev tidigare har jag som komplement till min väl använda Crock Pot även införskaffat en Crock-Pot Express Multicooker. En multifunktionell gryta där man kan tryckkoka, bryna, slökoka och ångkoka maten. Om man vill kan man enkelt och snabbt via tryckkokning göra chili, risotto, efterrätter, yoghurt, soppor och mycket mer. Med tryckkokning blir maten klar upp till 70 % snabbare jämfört med traditionell matlagning. Alla näringsämnen stannar kvar i grytan och man kan servera en nyttig middag på nolltid. Först ut blev en Bolognese i Crock Pot Express.

Här bryner jag köttfärsen och när den är klar även grönsakerna.

Här bryner jag köttfärsen och när den är klar även grönsakerna.

Nu är allt brynt och klart att fylla på med övriga ingredienser.

Nu är allt brynt och klart att fylla på med övriga ingredienser.

Allt är i och redo att sätta igång trycket.

Allt är i och redo att sätta igång trycket.

En god bolognese eller köttfärssås ska helst koka flera timmar för att få fram de rätta smakerna men i tryckkokaren får man samma resultat på ca 40 minuter. Jag har valt att göra en klassisk bolognese med köttfärs, lök, vitlök, morot, färska champinjoner, krossad tomat, tomatpuré, vatten och kryddor. För denna maträtt fick jag möjlighet att både pröva på bryn- och tryckfunktionen.

Nu är bolognesen i gång att tillagas.

Nu är bolognesen i gång att tillagas.

Jag vill börja med att bryna köttfärs och lök, vitlök, färska champinjoner och morot. Jag satte på Braun/Sauté. När det var klart hällde jag i övriga ingredienser, satte på locket och låste fast det. Då valde jag Meat/Stew och ökade tiden till 40 minuter. När tiden gått ut släppte jag på trycket och lät den stå i ca 10 minuter innan jag lyfte av locket. Helt perfekt bolognese! Riktigt smakrik och god. Lika god som när jag slökokar!

Oooops, akta er för ångan när du tryckutjämnar!

Oooops, akta er för ångan när du tryckutjämnar!

Bolognese är klar!

Bolognese är klar!

Är redan förtjust i min nya ”leksak”. Imorgon ska jag testa hel kyckling. Hoppas det blir lika bra och gott!

Bara att hugga in!

Bara att hugga in!

Bolognese i Crock Pot Express

Bolognese i Crock Pot Express

Bolognese i Crock Pot Express, 4-6 port

1 kg nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g morot
250 g champinjoner
4 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1/2 dl vatten
Salt, peppar, paprikapulver

Skala och finhacka löken. Skala morötterna och riv dessa fint. Rensa och hacka champinjoner.

Sätt Crock Pot Express på Braun/Sauté. När grytan är varm, lägg i köttfärsen och bryn tills den är smulig och fått fin färg. Tillsätt lök, svamp och morot och bryn några minuter till. Tryck på Stop. Häll i övriga ingredienser i grytan. Sätt på och lås locket. Välj Meat/Stew. Öka upp tiden till 40 minuter. Stäng sedan av värmen. Tryckutjämna enligt instruktionsboken innan du tar av locket. Smaka av  med salt och peppar.

Servera bolognesen med spaghetti och riven parmesan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Börje Ax skriver:

    hej tack för bra recept

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Tack! Blir jätteglad över att recepten används och så trevlig feedback! Ha en toppendag! /Jessica

  3. Danielle skriver:

    Hejsan. Jag undrar hur länge köttfärssåsen bör stå på slow cocking programmet? Tack snälla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *