Bolognese i Crock Pot Express
Som jag skrev tidigare har jag som komplement till min väl använda Crock Pot även införskaffat en Crock-Pot Express Multicooker. En multifunktionell gryta där man kan tryckkoka, bryna, slökoka och ångkoka maten. Om man vill kan man enkelt och snabbt via tryckkokning göra chili, risotto, efterrätter, yoghurt, soppor och mycket mer. Med tryckkokning blir maten klar upp till 70 % snabbare jämfört med traditionell matlagning. Alla näringsämnen stannar kvar i grytan och man kan servera en nyttig middag på nolltid. Först ut blev en Bolognese i Crock Pot Express.
En god bolognese eller köttfärssås ska helst koka flera timmar för att få fram de rätta smakerna men i tryckkokaren får man samma resultat på ca 40 minuter. Jag har valt att göra en klassisk bolognese med köttfärs, lök, vitlök, morot, färska champinjoner, krossad tomat, tomatpuré, vatten och kryddor. För denna maträtt fick jag möjlighet att både pröva på bryn- och tryckfunktionen.
Jag vill börja med att bryna köttfärs och lök, vitlök, färska champinjoner och morot. Jag satte på Braun/Sauté. När det var klart hällde jag i övriga ingredienser, satte på locket och låste fast det. Då valde jag Meat/Stew och ökade tiden till 40 minuter. När tiden gått ut släppte jag på trycket och lät den stå i ca 10 minuter innan jag lyfte av locket. Helt perfekt bolognese! Riktigt smakrik och god. Lika god som när jag slökokar!
Är redan förtjust i min nya ”leksak”. Imorgon ska jag testa hel kyckling. Hoppas det blir lika bra och gott!
Bolognese i Crock Pot Express, 4-6 port
1 kg nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g morot
250 g champinjoner
4 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1/2 dl vatten
Salt, peppar, paprikapulver
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och riv dessa fint. Rensa och hacka champinjoner.
Sätt Crock Pot Express på Braun/Sauté. När grytan är varm, lägg i köttfärsen och bryn tills den är smulig och fått fin färg. Tillsätt lök, svamp och morot och bryn några minuter till. Tryck på Stop. Häll i övriga ingredienser i grytan. Sätt på och lås locket. Välj Meat/Stew. Öka upp tiden till 40 minuter. Stäng sedan av värmen. Tryckutjämna enligt instruktionsboken innan du tar av locket. Smaka av med salt och peppar.
Servera bolognesen med spaghetti och riven parmesan.
hej tack för bra recept
Tack! Blir jätteglad över att recepten används och så trevlig feedback! Ha en toppendag! /Jessica
Hejsan. Jag undrar hur länge köttfärssåsen bör stå på slow cocking programmet? Tack snälla