Cook-along med Sandra Mastio
Nu har Smaka på Stockholm dragit igång för 26e året i följd. Jag var där igår och njöt av god mat och dryck och den härliga stämning som rådde. Som inbjuden press/skribent fick jag frågan om jag ville delta i en specialinsatt Cook-along med Sandra Mastio. Temat var att laga mat med frukt och grönt tillsammans med vinnaren av Sveriges Mästerkock 2015, Sandra Mastio. Jag har tidigare recenserat Sandras vinnarbok MAT av Mastio och vet att hon är en hejare på att laga mat så självklart tackade jag ja till erbjudandet.
Sandra hade skapat recepten till den mat vi skulle laga, recepten hittar du nedan, och gick under eventet runt och hjälpte de olika lagen. Vi som deltog i denna special Cook-along var två presslag med två i varje lag samt två lag bestående av elever från årskurs 6 i en skola i Sätra.
På våra bord fanns allt som behövdes för att laga till de tre olika rätterna. Rätter full av intensiva smaker på säsongens frukt och grönt från ICA. Förutom Sandra hade vi till vår hjälp Panasonics köksmaskiner. Jag teamades ihop med Elna Nykänen Andersson, en härlig tjej jag kom jättebra överens med. Vi samarbetade riktigt bra och tiden fullkomligt flög fram. Hur kul som helst!
Faktum är att tillsammans och med hjälp av Sandras recept skapade vi verkligen en lunch som inte gick av för hackor. Varken för ögat eller gommen. Galet vackert och gott! Spana bara in färgen på juiceshotten. Läcker! Frisk, syrlig och en perfekt kickstart på eventet.
Jag älskar ugnsbakade tomater, buffelmozarella och pesto. Att kombinera dessa på riktigt fint bröd var ett vinnande koncept!
Den rätt jag trodde minst på var den friska ärtsoppan, men den var faktiskt helt magisk! Den kommer jag garanterat laga till hemma många gånger. Den är lika god kall som varm. Cruditén på säsongens gröna kan bytas ut mot strimlad kyckling, räkor eller gyllene halloumi för en mer mättande rätt. Soppan var vacker, gudagod och gick supersnabbt att göra. En blivande vardagsfavorit.
Jag lämnade eventet med mätt mage och ett stort leende på läpparna. Det här gör jag gärna om!
Juiceshot på rabarber, jordgubbe och rödbeta, 6 personer
1,2 liter jordgubbar
3,5 rödbetor, skrubbade och delade
2.5 stänger rabarber
1 tsk kardemumma
Tvätta och ansa råvarorna. Kör genom en juicepress. Servera i fina glas.
Örtrostade färska tomater på surdegsbröd med riven buffelmozzarella och pumpafröpesto med sardeller, 6 personer
2 skivor surdegsbröd
2 dl olivolja
6 skalade klyftor vitlök
450 g färska, söta, små tomater
1 kruka av vardera timjan, rosmarin och basilika
1 tsk salt
3 st buffelmozzarella
Rosta brödet i ugn på varmluft och grill. När det är frasigt och gyllene skrapar du med en klyfta vitlök på brödet och ringlar över 1 dl olivolja.
Dela tomaterna slarvigt, lägg dem på en plåt och ringla över 2 dl olivolja. Bryt ner örterna och knöla ner dem bland tomaterna. Rosta i ugn i ca 10 minuter på 150 grader. Toppa brödet med den ljumma tomatsalladen.
Bryt buffelmozzarellan i mindre bitar och lägg på tomaterna. Toppa med pumpafröpeston.
Pumpafröpesto
1,5 dl rostade pumpafrön
30 g parmesan
1 klyftor vitlök
1 kruka basilika
4-5 sardeller
0.6 dl rapsolja
0,5 tsk salt
2 msk vatten
Mixa alla ingredienser till en jämn pesto. Spä eventuellt med mer vatten.
Frisk ärtsoppa med crudité på säsongens gröna
6 dl vatten
6 dl havredryck
600 g gröna ärtor
1 1/2 ekologisk buljongtärning
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl färsk mynta
1 dl färsk basilika
2 tsk salt
2/3 stånd selleri
1/2 fänkål
1/2 citron
120 g pecorino
1 dl gräsig olivolja
Lägg alla ingredienser till soppan i en blender och kör tills den är helt slät.
Riv fänkål och selleri i en matberedare och pressa över saft från en citron.
Servera ca 2 dl av soppan med ca 2 msk av de rivna grönsakerna i botten. Toppa med ca 1 msk riven pecorino
Men så kul! Och nu blev jag hungrig också haha 🙂 Kram