Cook-along med Sandra Mastio

Dags för en Cook-along med Sandra Mastio.

Dags för en Cook-along med Sandra Mastio.

Nu har Smaka på Stockholm dragit igång för 26e året i följd. Jag var där igår och njöt av god mat och dryck och den härliga stämning som rådde. Som inbjuden press/skribent fick jag frågan om jag ville delta i en specialinsatt Cook-along med Sandra Mastio. Temat var att laga mat med frukt och grönt tillsammans med vinnaren av Sveriges Mästerkock 2015, Sandra Mastio. Jag har tidigare recenserat Sandras vinnarbok MAT av Mastio och vet att hon är en hejare på att laga mat så självklart tackade jag ja till erbjudandet.

Cook-along under Smaka på Stockholm

Cook-along under Smaka på Stockholm

Två presslag och två lag med skolungdomar.

Två presslag och två lag med skolungdomar.

Laddad för tävling!

Laddad för tävling!

Bara att följa recepten!

Bara att följa recepten!

Sandra hade skapat recepten till den mat vi skulle laga, recepten hittar du nedan, och gick under eventet runt och hjälpte de olika lagen. Vi som deltog i denna special Cook-along var två presslag med två i varje lag samt två lag bestående av elever från årskurs 6 i en skola i Sätra.

Härliga färgglada frukter och grönsaker från Ica inne i Panasonic Culinary Theater.

Härliga färgglada frukter och grönsaker från Ica inne i Panasonic Culinary Theater.

Härliga lådor med allt som behövdes för att laga till våra maträtter.

Härliga lådor med allt som behövdes för att laga till våra maträtter.

På våra bord fanns allt som behövdes för att laga till de tre olika rätterna. Rätter full av intensiva smaker på säsongens frukt och grönt från ICA. Förutom Sandra hade vi till vår hjälp Panasonics köksmaskiner. Jag teamades ihop med Elna Nykänen Andersson, en härlig tjej jag kom jättebra överens med. Vi samarbetade riktigt bra och tiden fullkomligt flög fram. Hur kul som helst!

Elna gör syrliga juiceshots.

Elna gör syrliga juiceshots.

Skål för ett lyckat samarbete!

Skål för ett lyckat samarbete!

Jag gör pesto.

Jag gör pesto.

Full koncentration.

Full koncentration.

Bästa laget - godaste maten!

Bästa laget – godaste maten!

Vilka härliga färger!

Vilka härliga färger!

Faktum är att tillsammans och med hjälp av Sandras recept skapade vi verkligen en lunch som inte gick av för hackor. Varken för ögat eller gommen. Galet vackert och gott! Spana bara in färgen på juiceshotten. Läcker! Frisk, syrlig och en perfekt kickstart på eventet.

Ugnsbakade tomater!

Ugnsbakade tomater!

Att ugnsbaka tomater ger det där lilla extra i smak och sötma.

Att ugnsbaka tomater ger det där lilla extra i smak och sötma.

Pesto och surdegsbröd.

Pesto och surdegsbröd.

Jag älskar ugnsbakade tomater, buffelmozarella och pesto. Att kombinera dessa på riktigt fint bröd var ett vinnande koncept!

Här mixas den friska ärtsoppan.

Här mixas den friska ärtsoppan.

Den rätt jag trodde minst på var den friska ärtsoppan, men den var faktiskt helt magisk! Den kommer jag garanterat laga till hemma många gånger. Den är lika god kall som varm. Cruditén på säsongens gröna kan bytas ut mot strimlad kyckling, räkor eller gyllene halloumi för en mer mättande rätt. Soppan var vacker, gudagod och gick supersnabbt att göra. En blivande vardagsfavorit.

Vi gjorde tre portioner när vi ändå var igång :-)

Vi gjorde tre portioner när vi ändå var igång 🙂

En upplevelse för både öga och gom.

En upplevelse för både öga och gom.

Dags att hugga in!

Dags att hugga in!

Jag lämnade eventet med mätt mage och ett stort leende på läpparna. Det här gör jag gärna om!

Juiceshot på rabarber, jordgubbe och rödbeta

Juiceshot på rabarber, jordgubbe och rödbeta

Juiceshot på rabarber, jordgubbe och rödbeta, 6 personer

1,2 liter jordgubbar
3,5 rödbetor, skrubbade och delade
2.5 stänger rabarber
1 tsk kardemumma

Tvätta och ansa råvarorna. Kör genom en juicepress. Servera i fina glas.

Örtrostade färska tomater på surdegsbröd med riven buffelmozzarella och pumpafröpesto med sardeller, 6 personer

2 skivor surdegsbröd
2 dl olivolja
6 skalade klyftor vitlök
450 g färska, söta, små tomater
1 kruka av vardera timjan, rosmarin och basilika
1 tsk salt
3 st buffelmozzarella

Rosta brödet i ugn på varmluft och grill. När det är frasigt och gyllene skrapar du med en klyfta vitlök på brödet och ringlar över 1 dl olivolja.

Dela tomaterna slarvigt, lägg dem på en plåt och ringla över 2 dl olivolja. Bryt ner örterna och knöla ner dem bland tomaterna. Rosta i ugn i ca 10 minuter på 150 grader. Toppa brödet med den ljumma tomatsalladen.

Bryt buffelmozzarellan i mindre bitar och lägg på tomaterna. Toppa med pumpafröpeston.

Pumpafröpesto.

Pumpafröpesto.

Pumpafröpesto

1,5 dl rostade pumpafrön
30 g parmesan
1 klyftor vitlök
1 kruka basilika
4-5 sardeller
0.6 dl rapsolja
0,5 tsk salt
2 msk vatten

Mixa alla ingredienser till en jämn pesto. Spä eventuellt med mer vatten.

Frisk ärtsoppa med crudité på säsongens gröna

6 dl vatten
6 dl havredryck
600 g gröna ärtor
1 1/2 ekologisk buljongtärning
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl färsk mynta
1 dl färsk basilika
2 tsk salt
2/3 stånd selleri
1/2 fänkål
1/2 citron
120 g pecorino
1 dl gräsig olivolja

Lägg alla ingredienser till soppan i en blender och kör tills den är helt slät.

Riv fänkål och selleri i en matberedare och pressa över saft från en citron.

Servera ca 2 dl av soppan med ca 2 msk av de rivna grönsakerna i botten. Toppa med ca 1 msk riven pecorino

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Annika Larsen skriver:

    Men så kul! Och nu blev jag hungrig också haha 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *