Evas kroppkakor

Bosse på Evas Kroppkakor

Kroppkakor är en maträtt som finns i olika varianter längs smålandskusten, I Blekinge, på Öland och Gotland. De är som bollar i tennisbollstorlek som består av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök. Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. Kroppkakor kan ätas med gräddmjölk och lingonsylt, eller med skirat smör och lingonsylt.

I Norrbotten finns en liknande maträtt som kallas pitepalt. Palt baseras på rå potatis och korn eller vetemjöl (kallas även kams). Den kan vara platt eller rund, ha fläsket inbakat eller fläsk på sidan om. Sen kan det också variera om den äts med lingonsylt eller messmör.

Kroppkakemenyn

Är man på Öland vill man självklart äta denna delikatess. Då ska man genast bege sig till Evas Kroppkakor som drivs av eldsjälarna Eva Och Bosse. Evas Kroppkakor är en gårdsbutik och café där det säljs kroppkakor, närproducerade delikatesser och charkuterier som fisk, korv och isterband.

Ca 2000 kroppkakor tillverkas per dag

Koka koka koka

För avhämtning eller äta på plats

Kroppkakorna här görs för hand och är vad man kallar ”grova” kroppkakor, dvs har en hög andel rå potatis i dem. De är också naturligt laktos-, gluten- och allergenfria. Under högsäsong görs ca 2000 kroppkakor per dag. Här serveras de med just med skirat smör, lingon och ovispad grädde.

Kroppkakorna är serverade

Innehållet i kroppkakan

I boden träffade vi på Bosse. Han brinner verkligen för sin mat och sina gäster. Han pratar, skojar och livar upp stämningen! Självklart tog vi en varsin portion av kroppkakorna och njöt varma på plats. De var verkligen helt underbart goda! Både vi och barnen älskade dom. Jag hade aldrig ätit det förut, men nu är jag fast!

En underbar gourmetburgare

Bosse rekommenderade oss också att testa hans senaste nyhet som han satsar mycket på – Gourmetburgaren. En köttbit som består av 70% högrev och 30% bringa och serveras med bröd, picklad rödlök, sallad och dressing. Helt fantastiskt god! Bosse försöker nu sälja sitt hamburgerkoncept till andra större matkedjor och restauranger och jag håller verkligen tummarna för att det går bra. Det är en supergod burgare!

Gårdsbutik

Underbara rökta fiskdelikatesser och isterband

Ett besök i gårdsbutiken blev det också. Där köpte vi självklart med oss kroppkakor som vi tog hem till Stockholm samt rökt fisk till kvällens middag. Vi köpte rökt lax, böckling och torskrom som vi åt med nykokt potatis, bröd, romsås och sallad. Åh, så gott!!! Det här kommer jag leva länge på!

Fisk till kvällens middag

Makrill, lax och torskrom

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.