Evas kroppkakor
Kroppkakor är en maträtt som finns i olika varianter längs smålandskusten, I Blekinge, på Öland och Gotland. De är som bollar i tennisbollstorlek som består av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök. Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. Kroppkakor kan ätas med gräddmjölk och lingonsylt, eller med skirat smör och lingonsylt.
I Norrbotten finns en liknande maträtt som kallas pitepalt. Palt baseras på rå potatis och korn eller vetemjöl (kallas även kams). Den kan vara platt eller rund, ha fläsket inbakat eller fläsk på sidan om. Sen kan det också variera om den äts med lingonsylt eller messmör.
Är man på Öland vill man självklart äta denna delikatess. Då ska man genast bege sig till Evas Kroppkakor som drivs av eldsjälarna Eva Och Bosse. Evas Kroppkakor är en gårdsbutik och café där det säljs kroppkakor, närproducerade delikatesser och charkuterier som fisk, korv och isterband.
Kroppkakorna här görs för hand och är vad man kallar ”grova” kroppkakor, dvs har en hög andel rå potatis i dem. De är också naturligt laktos-, gluten- och allergenfria. Under högsäsong görs ca 2000 kroppkakor per dag. Här serveras de med just med skirat smör, lingon och ovispad grädde.
I boden träffade vi på Bosse. Han brinner verkligen för sin mat och sina gäster. Han pratar, skojar och livar upp stämningen! Självklart tog vi en varsin portion av kroppkakorna och njöt varma på plats. De var verkligen helt underbart goda! Både vi och barnen älskade dom. Jag hade aldrig ätit det förut, men nu är jag fast!
Bosse rekommenderade oss också att testa hans senaste nyhet som han satsar mycket på – Gourmetburgaren. En köttbit som består av 70% högrev och 30% bringa och serveras med bröd, picklad rödlök, sallad och dressing. Helt fantastiskt god! Bosse försöker nu sälja sitt hamburgerkoncept till andra större matkedjor och restauranger och jag håller verkligen tummarna för att det går bra. Det är en supergod burgare!
Ett besök i gårdsbutiken blev det också. Där köpte vi självklart med oss kroppkakor som vi tog hem till Stockholm samt rökt fisk till kvällens middag. Vi köpte rökt lax, böckling och torskrom som vi åt med nykokt potatis, bröd, romsås och sallad. Åh, så gott!!! Det här kommer jag leva länge på!
Senaste kommentarer