För mycket månad kvar i slutet av lönen

Är du en av alla oss som ofta tycker det är för mycket månad kvar i slutet av lönen? Som undrar vart de surt förvärvade slantarna egentligen tog vägen. Det händer titt som tätt för oss alla. Man tänker inte på vad pengarna läggs på alltid. Men nu står vi där och vi får göra det bästa av saken. Det är svårt att dra in på mat – äta bör man annars dör man. Men det finns billiga goda rätter man kan laga till. En av alla dessa är dagens tips – Nikkalauktasoppa.

För mycket månad kvar i slutet av lönen

För mycket månad kvar i slutet av lönen

Nikkaluoktasoppa är en mustig, matig och god soppa. Den finns i många olika versioner och varianter. Enligt Wikipedia är Nikkaluoktasoppa en soppa innehållandes vitkål, köttfärs, purjolök, gul lök, potatis, vatten, buljong och tomatpuré. Soppan är uppkallad efter orten Nikkaluokta i Gällivare kommun. Jag gjorde en variant med kycklingfärs i stället för nötfärs och med enbart gul lök, dvs ingen purjolök. Till detta hembakt naan-bröd med smör och ost. En god (jag hade önskat mig lite mer hetta – fick spica till den lite på min tallrik) och matig soppa och perfekt vardagsrätt!

Nikkaluoktasoppa

Nikkaluoktasoppa

Nikkaluoktasoppa, 4 port

4 dl strimlad vitkål
1 purjolök (gul lök)
Smör eller olja att steka i
300 gram nötfärs (kycklingfärs)
2 msk senap
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad persilja
1 lagerblad
1 l köttbuljong
1 msk soja
Salt, peppar

Strimla vitkålen och purjolöken. Hetta upp smör eller olja i en stor kastrull och stek färsen smulig. Lägg i vitkålen och purjolöken och låt steka med några minuter. Tillsätt senap, tomatpuré, persilja, lagerblad och buljongen. Låt koka 10-15 min. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera med gott bröd.

Naan-bröd, 8-10 bröd

7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung

Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *