Grilla Beer can chicken
På den senaste grillträffen med Kronfågel fick vi höra att årets hetast grilltrend, årets grillsnackis, kommer bli Spatchcock chicken. Det innebär att man skär en hel kyckling så att den lätt kan plattas till. Det ger både en snyggare kyckling och kortare tid på grillen. Vi har testat detta och det var toppen. Men jag vill uppmuntra till att även fortsätta grilla Beer can chicken. Dels den underbara smaken från att grilla på en kolgrill (i 9 fall av 10 använder vi annars vår gasolgrill), dels den fantastiska smaken från den marinerade kycklingen och smaken från ölen som kycklingen träs upp på (ja, den träs upp på en ölburk såklart med öl i burken). Ångan från ölen gör dessutom kycklingen extra mör och därmed godare.
Till middag häromkvällen köpte jag hem en hel Sol&Sprätt-kyckling som jag la i en färdigköpt kycklingmarinad. Den fick ligga en hel dag för att få mesta möjliga smak! På kvällen var det dags för grillningen. Kolgrill tänd, kycklingen marinerad, ölburk redo. Bara att sätta igång.
Tillbehör till kycklingen blev idag grillad majs, sötpotatisklyftor, såser och en fräsch grönsallad. Hur gott som helst! Helt enkelt kyckling när den är som bäst!
Beer can chicken, 4 port
1 hel kyckling à ca 1400 gram
Egengjord eller färdigköpt marinad
1 öppnad halvfull ölburk
Lägg kycklingen i marinad, gärna över natten så att smakerna riktigt tränger sig in i kycklingen.
Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken. Låt briketterna på grillen brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket, låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen.
täll sedan kycklingen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt värme under stängt lock. Se till att den står stadigt. Tillaga i cirka 1 timme, lite beroende på hur stor kycklingen är. Den ska få en innertemperatur på 82˚C (intill benet).
Senaste kommentarer