Hemgjord paneer/panir
Har ni hört talas om paneer eller som det också stavas ponir eller panir? Det är en typ av färskost som är vanlig i det indiska köket. Paneer tillagas genom att man kokar upp mjölk varefter en syrahaltig ingrediens som tex citronsaft eller yoghurt tillsätts. Sedan låter man detta rinna av i en silduk. Osten pressas och efter det är den klar. En vanlig restaurangrätt med paneer är den vegetariska palek paneer där osten serveras i spenat och kryddor.
Mattias var nyligen på arbetsresa i Indien och där åt han paneer för första gången. Själv har jag aldrig ätit det, men däremot har jag läst och hört talas om det flera gånger. Mattias köpte hem olika kryddmixer och en av dessa skulle man blanda i paneer, Paneer Butter Masala. Vi bestämde därför att vi skulle testa att göra vår egen paneer.
Vi följde receptet på paneer från Ica.se. Vi gjorde dubbel sats då en ost inte såg ut att räcka långt.
Paneer, 4 port
13 dl mjölk (3 %)
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk yoghurt
Koka upp mjölk. Ta från värmen. Häll i vitvinsvinäger och yoghurt. Rör försiktigt runt 2-3 varv i mjölken så att den ”spricker”. Låt stå ca 5 minuter. Häll upp i ett durkslag klätt med silduk eller kökshandduk. Låt rinna av ca 1 timme.
Pressa med hjälp av duken till en boll, krama ut så mycket vätska som det går. Platta ut och jämna till ostmassan i duken (gärna i en ny torr), lägg på en tallrik med tyngd på i kylskåp över natten.
Nu har våra hemgjorda paneer stått till sig ett dygn med tyngd och resultatet verkar lyckat. Jag har smakat en liten bit av den färdiga osten, den smakar inte så mycket men tillagad blir det säkert superbra. Då återstår det bara att se hur den färdiga rätten Paneer Butter Masala smakar. Jag återkommer med test och recension.
Senaste kommentarer