Hemgjord paneer/panir

Har ni hört talas om paneer eller som det också stavas ponir eller panir? Det är en typ av färskost som är vanlig i det indiska köket. Paneer tillagas genom att man kokar upp mjölk varefter en syrahaltig ingrediens som tex citronsaft eller yoghurt tillsätts. Sedan låter man detta rinna av i en silduk. Osten pressas och efter det är den klar. En vanlig restaurangrätt med paneer är den vegetariska palek paneer där osten serveras i spenat och kryddor.

Kryddmix från Indien

Mattias var nyligen på arbetsresa i Indien och där åt han paneer för första gången. Själv har jag aldrig ätit det, men däremot har jag läst och hört talas om det flera gånger. Mattias köpte hem olika kryddmixer och en av dessa skulle man blanda i paneer, Paneer Butter Masala. Vi bestämde därför att vi skulle testa att göra vår egen paneer.

Ostmassan får rinna av i en silduk

Krama ut överflödig vätska

En tyngd över osten och in i kylen över natten

Vi följde receptet på paneer från Ica.se. Vi gjorde dubbel sats då en ost inte såg ut att räcka långt.

Paneer, 4 port

13 dl mjölk (3 %)
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk yoghurt

Koka upp mjölk. Ta från värmen. Häll i vitvinsvinäger och yoghurt. Rör försiktigt runt 2-3 varv i mjölken så att den ”spricker”. Låt stå ca 5 minuter. Häll upp i ett durkslag klätt med silduk eller kökshandduk. Låt rinna av ca 1 timme.

Pressa med hjälp av duken till en boll, krama ut så mycket vätska som det går. Platta ut och jämna till ostmassan i duken (gärna i en ny torr), lägg på en tallrik med tyngd på i kylskåp över natten.

Färdig paneer

Nu har våra hemgjorda paneer stått till sig ett dygn med tyngd och resultatet verkar lyckat. Jag har smakat en liten bit av den färdiga osten, den smakar inte så mycket men tillagad blir det säkert superbra. Då återstår det bara att se hur den färdiga rätten Paneer Butter Masala smakar. Jag återkommer med test och recension.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.