Höstlov i Sälen

Höstlov i Sälen
Höstlov i Sälen

Är precis hemkomna efter att ha firat höstlov i Sälen, Lindvallen. Vi kände att det var läge att hitta på något kul tillsammans under lovet och komma bort lite. Att åka inom Sverige kändes som en självklarhet i dessa tider. Sälen kändes Corona-säkert och tryggt med stort utbud av utomhusaktiviteter. Experium och andra aktiviteter samt vissa restauranger i Lindvallen öppnade upp under höstlovet vilket också lockade. Vi var här när barnen var små och var då mycket nöjda.

Här ligger stugan/lägenheten vi hyrde!
Här ligger stugan/lägenheten vi hyrde!
Utsikt mot backarna från sovrummet.
Utsikt mot backarna från sovrummet.

Vi bodde i en supermysig stuga/lägenhet på Experiumtorget. Precis lagom stor för oss. Vi hyrde stugan söndag em till torsdag fm.

Blött i skog och mark.
Blött i skog och mark.
Blöta fötter!
Blöta fötter!

Vädret jobbade emot oss samtliga dagar, regn och rusk, men vi höll modet och humöret uppe.

Östfjällsturen/Södra Kungsleden
Östfjällsturen/Södra Kungsleden
Peppade innan vandringen!
Peppade innan vandringen!
Vi gå över daggstänkta berg, fallera!
Vi gå över daggstänkta berg, fallera!
Vackert som ett vykort!
Vackert som ett vykort!
Vid gott humör!
Vid gott humör!

Första dagen stod vandring på schemat. Att fjällvandra är en minnesvärd och rolig upplevelse för både stora och små. Just hösten är extra vacker då landskapet färgat sig i gult och rött. Vi utgick från Högfjällshotellet och tog sikte på Östfjällsturen/Södra Kungsleden. Leden börjar med en svag stigning på 2 km uppför Östfjällets sydsida, förbi Köarskärsfjällets vindskydd med dess magiska utsikt och vidare till Östfjällsstugan som ligger vackert belägen vid en tjärn. Fram och tillbaka ca 9 km och tar ca 2,5 timmar.

Omplåstring vid Östfjällsstugan.
Omplåstring vid Östfjällsstugan.
Filippa byggde ett stentorn på väg tillbaka!
Filippa byggde ett stentorn på väg tillbaka!
Den långa vägen tillbaka!
Den långa vägen tillbaka!

Jag kände mig som en riktig amatör som hade helt nya kängor på mig. Dyra och fina men hälarna på båda fötter slaktades totalt. Tur i oturen kunde jag plåstra om mig halvvägs. Östfjällsstugan var som tur var väl utrustat med plåster och första hjälpen-låda. STORT tack för det!!! Jag klagade ingenting utan njöt av turen så länge det varade. Barnen höll också humöret uppe och tyckte det var kul nästan hela vägen!

Grillad fjällröding på Gustavs grill och bar.
Grillad fjällröding på Gustavs grill och bar.
Gigantisk med drömmig daimsviss!
Gigantisk med drömmig daimsviss!

Kvällen avslutades med middag på vår favoritrestaurang, Gustavs grill och bar. Stora portioner, fantastiskt god mat och dryck och riktigt bra service. Så nöjda att vi till och med åt här sista kvällen också, ingen uppoffring alls, haha! Dyrt javisst, men värt!

Drömmen om storfångsten lever vidare.
Drömmen om storfångsten lever vidare.

Andra dagen tog killarna sitt pick och pack, dvs fiskespön och utrustning samt lunch, och åkte iväg och fiskade. De besökte Sätertjärn, Norra och Södra Färdsjön samt Latmantjärn. Ingen fisk, inte ens ett napp. Trist men fiskar är tydligen lite extra kinkiga den här årstiden. Medan killarna var iväg tog jag och Filippa en mysig promenad och spanade in närområdet.

Tidigt tidigt, mörkt mörkt.
Tidigt tidigt, mörkt mörkt.
Utegymmet.
Utegymmet.

På morgonen tog jag en härlig löptur och på eftermiddagen besökte Mattias och Filippa gymmet vid Experium, TOKA gym. Gymmet fick bra betyg av båda. Det finns också ett utegym nära Experium. Det lockade inte i år, då regnet stod som spön i backen.

Höghöjdsbanan.
Höghöjdsbanan.

Tredje dagen stod Äventrysbadet på Experium på schemat. Jag stod över då jag inte gillar äventyrsbad eller bad överhuvudtaget. Alla var nöjda sist men nu blev besvikelsen desto större. De fick köa i 45 minuter bara för att komma in, betala ca 200 kr per person och sedan trängas med ca. 300 andra barn och vuxna som också flydde in från regnet. I dessa tider dessutom. Det fanns bara två vattenrutschkanor som det var lång kö till, en enda bubbelpool och inte särskilt många andra roliga pooler heller. Det bästa var även i år utomhusbadet. Det blev en snabb visit, efter max 45 minuter fick de nog. Själv tog jag en promenad och spanade in Höghöjdsbanan som ligger vid sjön Svansjön, där vi fiskade när vi var här sist.

Mysig korvlunch i Ludvika på väg hem.
Mysig korvlunch i Ludvika på väg hem.

På torsdagen morgon var det dags att bege sig hemåt efter några härliga dagar fulla av aktiviteter. En helt perfekt getaway som vi starkt kan rekommendera!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Jyrki Hiltunen skriver:

    Trevligt ta del av Ert höstlov i Sälen. Har själv varit hit på just höstlovet ända sedan äldsta sonen var 1 år (nu 21år) med undantag av 2-3 år). Första tiden var det vi och några pensionärer. Billigt värre då, ja eg fram till Experium byggdes. Något år senare fördubblade Skistar priserna ”off-season” (ex v.44). Första Experiumåren var det ”fullt” med folk, men efter ”prisjusteringen” minst halverades det (min subjektiva bedömning). Gissar att barnfamiljerna tyckte det tills dess billiga höstlovsnöjet blev för dyrt så nära inpå Jul. Vi har ändå fortsatt komma hit, bara vara tillsammans, ta dagen som den kommer. Länge bävat dagen skulle komma när ”barnen” inte längre vill följa med (eller kan kommenderas till det). Hur skulle det bli då med det kära Höstlovet? I år vet vi svaret. Hustru och jag fick åka ensamma (nej, vi är inte lärare). Saknar ”barnen”, men vi har varandra och vi trivs alltjämt. Kanske kommer de följa med igen när de blivit ”större”, kanske med egna familjer! Gud give att det blir så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *