Kampen mot bantning, extrema dieter och fasta

Mätt & smal av Fredrik PaulúnÄr du möjligtvis en av alla dom som precis avlagt ett nyårslöfte att gå ner i vikt? Kanske har du börjat banta och följer någon speciell diet eller har kickstartat året med en fastekur? Då har jag boktipset för dig. Inte bara för dig utan det är en mycket läsvärd bok för alla som vill lära sig vad som styr aptiten och hur man äter sig mätt utan för många kalorier. För det är vad det handlar om enligt Fredrik Paulún som precis kommit ut med boken Mätt & smal (Fitnessförlaget/Bonnier Fakta). Genom bra val kan du äta dig mätt och belåten med gott samvete.

Dieter och kamp mot hunger i syfte att gå ner i vikt slutar sällan väl. Oavsett om man vill gå ner tre kilo i vikt eller 30 kilo är principen att du måste bli mätt för att lyckas långsiktigt. Blodsockret måste fyllas på regelbundet. Annars vaknar den oemotståndliga instinkten att äta och då väljer vi ofta något alltför energirikt och sockerladdat.

Innehåll i Mätt & smalVill man gå ner i vikt ska man välja mat som mättar bra per kalori. Vi måste äta av alla byggstenar – kolhydrater, proteiner och fett. Kroppen vill ha lite av varje för att känna sig nöjd. Då uppnår man också maximal mättnad av det vi stoppar i oss.

Hormonerna som styr hunger gås igenomMätt & smal inleds med ett kapitel Lär känna din hunger där Fredrik Paulún berättar om hur våra hunger- och mättnadssignaler fungerar. Det är viktigt att lära känna sin kropp och de hormoner som styr oss. Gör vi det kan vi genom livsstil, beteende och matvanor få en kraftfull effekt på både form och hälsa. Mycket intressant läsning som ger svar på mycket jag har gått och funderat över.

Vi får lära oss om hungerhormoner, mättnadshormoner och temperaturens betydelse för förbränningen. Intressant att läsa att varm mat dämpar aptiten mer än kall mat på grund av ökad kroppstemperatur och protein av samma anledning är det som mättar bäst av byggstenarna. Fasta sågar Fredrik helt och hållet och menar att det ger mest negativa effekter på hälsan.

Överraskningarnas kapitelI Överraskningarnas kapitel ser vi att mängden mat vi kan äta varierar stort beroende på vilken sorts mat eller livsmedel vi väljer. Det finns en tabell över hur mycket man får äta för att få i sig 400 kcal tillsammans med ett mättnadsindex och råvarulistor så att vi kan göra de allra bästa valen. Proteinrika livsmedel mättar fantastiskt bra per kalori och fullkornsprodukter är ett bra val. Potatis har faktiskt det högsta mättnadsindexet av all testad mat.

I Hungerns värstingar och bästisar får vi konkreta tips på vad vi bör undvika, vad vi bör äta och konkreta mättande taktiker.

Mättande god och nyttig matBoken avslutas med ett kapitel fyllt med fantastiska recept och bilder på mat som mättar samtidigt som den är nyttig och riktigt god också. Mat vi kan njuta av varje dag!

Lime- och chilikryddad lax

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Melicia skriver:

  Har just nu en tävling på min blogg där jag tävlar ut ett Get started-kit från Bare Minerals. Visst ska du va med?! In på bloggen och kolla 🙂 http://www.melicias.se

 2. Fröken M skriver:

  Det ser ut att vara en toppen bok !
  Jag älskar god mat, och jag funkar inte när jag är hungrig !
  Lite godis mellan varven är bra för välbefinnandet,
  och jag mår hellre bra i vardagen än att ständigt jaga kalorier.

  God fortsättning på det nya året vännen !
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *