Klassisk kalops i Crock-Pot

Mattias har varit i Indien i tjänsten i över en vecka. Han har varit i en delstat där de flesta är vegetarianer, kyckling, fisk och skaldjur har dock funnits, och alkohol är förbjuden. Vi antog att han har saknat både kött och svensk mat så vi bestämde oss för att laga klassisk svensk husmanskost för att fira hans hemkomst.

Kalops tillagad i Crock-pot

Kvällens middag blev därför en klassisk kalops. Jag lagade dock till den i min fantastiska Crock-Pot Slow Cooker. Finns inte mycket bättre sätt att tillaga en gryta med. Jag kommer att hylla den om och om igen, Crock-pot är den matlagningsintresserades bästa vän!

En mör, välsmakande gryta att njuta av

Jag följde ett klassisk kalops-recept men skippade vattnet och mjölet. Det räckte med köttsaften från bryningen av köttet. Under tiden i pottan släpper både kött och grönsaker en hel del vätska så den mängden räckte alldeles utmärkt!

Kalops, färskpotatis och grönsaker

Den här klassiska kalopsen var verkligen fantastisk. Mört kött, spänstiga morötter, färska rödbetor och lök som har fått tillagas med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn. Rätten kompletterades med årets första färskpotatis (ja, självklart var den inte svensk utan från Cypern) och inlagda rödbetor. Det såg ut som om Mattias uppskattade maten!

Klassisk kalops, 4 port

1 kg nötkött
200 g morötter
150 g färska rödbetor
2 gula lökar
2 msk konc kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
Salt och peppar

Putsa köttet och skär det i tärningar. Skala och skär morötter, rödbetor och lök i bitar och klyftor. Bryn köttet i en gryta. Tillsätt morötter, färska rödbetor, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.

Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och peppar efter smak. Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.

Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Hej! Jag har en tävling i min blogg, där du kan få synas på min blogg i en vecka i min meny med bild såklart! Och även ett helt inlägg om din blogg, som även kommer delas på min privata facebook och på min blogg facebook med massa gillningar och massa vänner.
    Missa inte detta 🙂 hade vart jättekul om du var med. Kram ha en bra kväll!

  2. Simon Andersson skriver:

    Underbar kalops och fin gryta. Dock så föredrar jag att tillsätta både vatten och mjöl för att på så sätt få mer av den goda kalops såsen. Mvh simon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *