Mat till sjöss
Jag kanske är partisk men jag tycker Stockholm är en av världens vackraste städer. Staden är byggd på 14 öar sammanlänkade av 57 broar. De vackra byggnaderna, grönskan, den friska luften och närheten till vattnet är kännetecken för staden. Skärgården med dess 30 000 öar ligger dessutom bara 20 minuter bort.
Att åka på båtsightseeing är väldigt populärt, både bland svenska och utländska turister men även bland oss som faktiskt bor här. Det finns många olika båtbolag som erbjuder längre och kortare turer. Strömma är en av dessa. De erbjuder allt från sightseeingturer till utflykter och matkryssningar. Man kan dessutom kombinera en matkryssning med en utflykt, tex till Drottningsholms slott som är en av Stockholm populäraste sevärdheter.
Nu äntligen startar Strömma upp båtsäsongen och självklart hängde jag på låset. Att åka båt är verkligen jättemysigt och utsikten är svårslagen! Eftersom jag gillar god mat blev det en matkryssning med anrika S/S Drottningholm. Då åker man tur och retur till Drottningholm genom natursköna Mälaren samtidigt som man äter god mat i den fina restaurangen.
Menyn, signerad Strömmas kock Peter Karlsson, är ny för säsongen. Kocken har inspirerats av den traditionella svenska matkulturen men med en liten twist. Råvarorna är ekologiska så långt det går. All mat tillagas självklart ombord.
För att riktigt få smak och uppleva maten som serveras på S/S Drottningholm blev det en specialkomponerad avsmakningsmeny som bara var helt magisk. Fantastiska viner till detta!
Till förrätt fick vi bröd, 3 sorters sill i olika inläggningar, gravad lax, en bit västerbottenost, gräddfil toppad med rödlök och gräslök samt färskpotatis. Vilka smaker! Maten bara smälte i munnen!
Som mellanrätt vi fick en annan av fartygets förrätter, Carpaccio på oxfilé med sallad och gräslök- och ruccoladressing. Mums!
Vitt vin, Kung Fu Girl Riesling, till både förrätt och mellanrätt. Vinet var friskt och fruktigt och riktigt gott!
Till huvudrätt fick vi både Svensk biff som serverades med rostad potatis, grönsaker och rödvinssås samt Svensk kokt oxbringa med rotfrukter, potatis och en helt fantastisk gräddsås. Båda köttbitarna var så möra, goda och smakrika, tillbehören och såserna satte pricken över i! Rött, fruktigt och smakrikt gott vin, Chateau Smith Cabernet Sauvignon, som harmoniserade oerhört väl till maten och lyfte smakerna lite extra.
Efterrätten var en rent av magisk upplevelse för en efterrättsfantast som jag! En svensk, somrig klassiker – vaniljglass, grädde och svenska bär! Så gott det bara kan bli.
Att avnjuta all denna goda mat samtidigt som Stockholm visar upp sig från sin bästa sida är något jag verkligen kan rekommendera alla att pröva på! Inga problem att ta med barnen heller. Det finns en speciell barnmeny och duger inte denna kan man få övriga varmrätter serverade i halv portion. Jag gillade verkligen det här konceptet och kommer garanterat åka på en matkryssning igen, antingen med S/S Drottningholm eller med någon av rederiets 14 andra restaurangfartyg som alla har olika inriktningar.
Härligt!! Den där inbjudan kändes riktigt trist att behöva tacka nej till!
God mat och trevligt sällskap i en fantastisk miljö.
Ibland önskar jag att jag bodde närmare storstan!!
Kram