Morotssoppa
Huga, hösten och kylan kom väldigt snabbt i år. Från sol och 20 grader till regn, rusk och 5 grader i ett huj. Jag hade föredragit en mer långsam tillvänjning av mörker och kyla. Nu vill man helst inte gå utanför dörren, bara vara inne och värma sig. Bästa middagsmaten dessa kalla, ruggiga dagar måste vara varma goda grytor och soppor. Idag testade jag ytterligare ett recept från min favoritkokbok Ny vardagsmat. Med tanke på dagens väder så vad passar då inte bättre än en rykande het morotssoppa?!
Soppan är både nyttig, billig, enkel och snabb att tillaga. Trots att den är så nyttigt blir den verkligen krämig och len. Det kommer sig av att man mixar alla goda grönsaker som ingår. Självklart kan man även runda av med en skvätt grädde om man skulle vilja ha ännu krämigare soppa. Själv tycker jag det är onödigt. Ta hellre en extra stor klick creme fraiche vid servering i så fall. Vill man inte ha vegetarisk soppa eller om man vill ha mer matig soppa kan man förutom creme fraiche och örter tillsätta tex överbliven grillad kyckling eller lax vid servering. Det blir en fin kombo tror jag.
Den här soppan var verkligen god. Otrolig fin smak från fänkål och apelsin. Sen var soppan härligt len och krämig! En ny soppfavorit helt klart. Hos alla utom Gustaf ska tilläggas. Jag hade väl inte mixat den tillräckligt slät då jag var ute efter visst tuggmotstånd. Grönsaksvägraren Gustaf såg givetvis bitarna och vägrade smaka…
Det bästa med denna soppa är förutom smak att man kan se receptet som förslag och källa till inspiration. Jag hade tex inga palsternackor hemma utan ersatte dessa med en bit rotselleri. Och som sagt kan man om man vill runda av med en skvätt grädde och/eller tillsätta en proteinkälla.
På senare tid har jag till veckans soppa hela tiden bakat mitt fantastiska naan-bröd. Hur gott det än är kan man behöva variation. Jag bakade därför supergod, fluffig källarfranska.
”Ibland är en soppa det allra godaste när man vill värma sig inifrån och ut. Som den här morotssoppan. Med några få knep når den oanade höjder. Smaksätt med rivet apelsinskal och fänkålsfrön, mixa soppan len och krämig och njut till nybakat bröd. Det kallar jag comfort food.”
Morotssoppa, 3-4 port
1/2 kg morötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter vatten
2 msk smör
Flingsalt och svartpeppar
Till servering 1 dl creme fraiche, 1-2 msk finhackade örter, nybakat bröd
Skala och skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Stek grönsakerna med fänkålsfrön på medelvärme tills de mjuknat och fått fin färg. Tillsätt buljongtärning och vatten. Låt allt få ett uppkok och sjud 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt skal och saft från apelsinen samt smöret. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i portionsskålar och klicka i en sked creme fraiche. Toppa gärna med finhackade örter. Servera med nybakat bröd.
Källarfranskor, 8 st
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 10-12 min på 250 grader. Låt svalna på galler.
Senaste kommentarer