Mustig vegetarisk linsgryta i Crock-Pot

Vegetarisk mat är ofta både fräsch och god! Den vegetariska maten för med sig så mycket goda, och för en del personer nya, smaker och konsistenser man inte får på samma sätt med mer köttbaserad kost. Det är en helt ny värld att utforska. Den vegetariska maten är dessutom ofta billig (om man inte köper hel– eller halvfabrikat för den kostar desto mer även om den är supergod) och klimatsmart. I helgen gjorde jag en riktigt mustig vegetarisk linsgryta i Crock-Pot. Den fick gotta till sig i pottan på låg värme i 7 timmar. Det förde med sig en tjock, krämig och riktigt smakrik gryta.

Mustig vegetarisk linsgryta i Crock-Pot

Mustig vegetarisk linsgryta i Crock-Pot

Färdig linsgryta efter sju timmar på svag värme i Crock-Pot

Färdig linsgryta efter sju timmar på svag värme i Crock-Pot

Receptet hittade jag hos Linnea på Linneas skafferi. Jag följde receptet till punkt och pricka för en gångs skull. Annars brukar jag experimentera efter eget smak och tycke och vad som finns hemma. Grytan är mycket smakrik, men inte stark på något vis. Man bör dock vara van eller förberedd på att det är välkryddad och mustig mat med för en del personer lite annorlunda kryddning. Kan serveras med ris, tortillabröd eller i salladsblad/rödkålsblad. Komplettera med smulad fetaost, keso eller gräddfil samt rårivna morötter.

Servera grytan i rödkålsskålar!

Servera grytan i rödkålsskålar!

Fräscht och gott med vegetariskt!

Fräscht och gott med vegetariskt!

Jag älskade grytan och kommer garanterat att laga till den fler gånger!

Linsgryta, 4 portioner

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk spiskummin
1 msk kanel
1 msk paprikapulver
1/2 riven muskotnöt
svartpeppar
salt
1 dl tomatpuré
500 g passerade eller krossade tomater
3 dl grönsaksbuljong+ ev mer att späda med om grytan blir för tjock
1 sötpotatis
1 zucchini
2 dl okokta linser, gröna eller röda
1/2 dl russin
saften från 1 lime

Tillbehör:

2 stora morötter
rödkål
1 fp fetaost
tortillabröd
ris

Finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i lite olja i en panna. Häll ned i Crock-Pot. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Skär zucchinin i bitar. Häll ned grönsakerna, linserna och russinen. Tillsätt alla kryddor, tomatpurén, passerade eller krossade tomater och grönsaksbuljong. Rör om väl. Tillaga grytan på svag värme i 7 timmar. Sätt på omrörningsfunktionen eller om du inte har detta, rör om manuellt då och då. Spä med mer buljong om grytan känns för tjock. Mosa grönsakerna med en träslev så blir grytan tjock och len. Smaka av med saften från en lime, salt och peppar.

Grovriv morötterna och servera tillsammans med grytan toppad med fetaost, keso eller gräddfil tillsammans med ris, i rödkålsblad eller tortillabröd.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Linnéa skriver:

    Så kul att du gillade grytan, visst är den god 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *