Nybakad söndagsmorgon

Nybakat brödFinns det något härligare än en mysig lugn morgon tillsammans med familjen? Få njuta tillsammans med god frukost och kanske någon bra film eller program på tv. Nybakat bröd gör dessa morgnar än härligare.

En sådan morgon hade vi i söndags och självklart avnjöt vi nybakat bröd. Till oss vuxna gjorde jag en omgång av det glutenfria favoritbrödet. Barnen fick en varsin nyttig scones (skippade linfrön då barnen är skeptiska till nyttigheter). Båda varianterna lyxigt fluffiga, smakrika och framför allt mycket goda. Riktig lyx! Jag fattar inte att så nyttigt bröd ändå kan vara så gott!!! Dessa bröd passar lika bra till vardagsfrukost, helgfrukost, mellanmål som kvällsfika. Det krävs inte alls mycket tid, i alla fall inte till kesella-scones.

Favoritbrödet, 1 brödkaka

3 ägg
2 dl valfri mjölk (lättmjölk)

1/2 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl fiberfin/pobfiber/rismjöl (bake-pro)
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm örtsalt
1 msk brödkryddor

Sätt ugnen på 200 C. Klä en brödform med bakplåtspapper, jag använde en 22×22 cm i diameter rund form. Vispa äggen luftiga. Vispa därefter ner mjölken. Blanda dom torra ingredienserna och vispa sedan ner dom med mjölken och äggen till en jämn smet (jag rörde försiktigt så att inte fluffigheten från äggen försvann men ändå så att det inte blev mjölklumpar) . Häll smeten i formen och sätt i mitten av ugnen. Grädda i 30-40 minuter. Brödet ska ha en krispig yta och motståndet ska kännas stumt när du ”slår” lite lätt på det i mitten. Om det sjunker ner i mitten låter du det vara inne ett tag till. Förvara brödet i kylskåpet.

 

Kesella-scones, 4 bröd

1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
2 dl lättkesella/kvarg
1 msk hela linfrön
Linfrö till garnering

Blanda mjölsorterna och bakpulvret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Rör väl, klicka ut till 4 bullar. Strö på linfrö. Grädda på 225 grader i ca 10 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. men åh,dessa måste jag testa.

    Kram

  2. Linda Assarsson skriver:

    Jag älskar scones & bakar det typ varannan dag 🙂
    Ska testa ditt recept!
    Vill du ha ett recept på gluten-och sockerfria scones så finns mitt favoritrecept på min blogg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *