Grönsakslasagne
Jag och resten i familjen älskar lasagne. Smakrikt, krämigt och gott! Perfekt mat att ha på lut i frysen för stressiga dagar då matlagning inte hinns med. Fungerar dessutom utmärkt i matlådan. Lasagne kan också varieras – testa att tex göra en nyttig och hälsosam lasagne, en tacolasagne eller en klassisk lasagne. Eller varför inte hänga på den rådande vego-trenden och gör en grönsakslasagne.
Många kan dra sig för att göra lasagne och tycker det är värsta projektet. Men det bästa med lasagne är att det är lika enkelt som det är gott. Kan man bre en ostmacka kan man göra lasagne, typ! Idag testade jag att göra just en grönsakslasagne ur kokboken Vego hela dagen, det är ju Köttfri måndag. Jag har tidigare testat att laga till Tacotårtan från boken och den var en riktig höjdare. En grönsakslasagne fullproppad med gröna färgglada nyttigheter kan knappast vara helt fel!
Jag hade glömt att köpa hem fryst spenat. Denna böts ut mot supergrönsaken färsk grönkål. Man tager vad man haver helt enkelt.
Vackert, nyttigt och riktigt gott! Otroligt fräsch och god smak från alla grönsaker som dessutom harmoniserar riktigt väl med bechamelsåsen och dess kryddning. Toppingen kändes lite otippad, brödsmulor på en lasagne liksom, men det gav både god smak och ett härligt crunch som annars osttoppingen på en klassisk lasagne brukar ge. Lasagnen gav en skön mättnad i magen, inte en sådan där tung känsla som icke-vegetarisk mat ibland ger upphov till. Jag var först rädd för att barnen, som kan vara skeptiska till vissa grönsaker, inte skulle gilla lasagnen, men de älskade den lika mycket som vi. Den här lasagnen får helt klart högsta betyg!
Grönsakslasagne, 4 port
Grönsaksfyllning
200 g fryst spenat
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Olivolja till stekning
1 röd paprika
1 gul paprika
2 zucchinier, ca 600 g
200 g champinjoner
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 tsk salt
Svartpeppar
Bechamelsås
50 g smör
1/2 dl majsstärkelse
8 dl mjölk
1 tsk salt
Vitpeppar
Topping
3 dl brödsmulor
2 msk olivolja
2 msk finhackad persilja
Lasagneplattor (ca 300 g)
Grönsaksfyllning: Tina spenaten enligt anvisning på förpackningen. Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olivolja i en stor kastrull tills löken mjuknat något. Hacka paprika, zucchini och champinjoner fint. Låt fräsa med löken tills allt får färg. Rör ner spenaten och de krossade tomaterna. Krydda med salt och peppar. Låt allt koka utan lock i ca 10 minuter och dra sedan bort från plattan.
Sås, topping och lasagne: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner majsstärkelsen. Vispa sedan ner mjölken. Krydda med salt och peppar. Låt såsen sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
Blanda brödsmulor, olivolja och finhackad persilja i en skål. Sätt ugnen på 200 grader.
Gör lasagnen. Börja med att breda ut ett lager grönsaksfyllning i botten av en stor gratängform. Häll på lite bechamelsås och lägg på ett lager lasagneplattor. Varva sedan fyllning, sås och plattor tills fyllningen börjar ta slut. Lägg ett lager grönsaksfyllning och ett lager bechamelsås högst upp. Strö till sist över toppingen.
Gratinera lasagnen i ugnen ca 40 minuter. Toppingen ska få fin färg och plattorna ska vara mjuka.
Gott! Tack för tipset, ska pröva denna i veckan!