Nyttig bärpaj – vegan och glutenfri

Det är sällan jag bakar nu för tiden. Det blir lite då och då men tyvärr för sällan om ni frågar mig. Med tanke på att vissa i familjen inte gillar att äta fika för ofta får jag hejda mitt bakande och när vi väl fikar tillsammans blir det istället att vi köper något gott. Men det går att äta själv och är det nyttigare fika kan de andra ibland ”offra” sig på åtminstone en liten bit.

I helgen bakade jag en riktigt nyttig variant på smulpaj. Receptet hittade jag på den inspirerande bloggen Green Kitchen Stories. Smulpajen innehåller varken fett eller socker, däremot en mycket liten mängd kokosolja och honung. Pajen är både vegansk och glutenfri.

Nyttig smulpaj med egenplockade bär

I receptet föreslår de att man använder björnbär och blåbär. Jag tror att de flesta typer av bär passar bra till denna paj, eller varför inte använda de äpplen man har på ett ev äppelträd på tomten. Själv använde jag mig av svarta vinbär från vår buske hemma på tomten och blåbär jag plockat från skogen som ligger ett stenkast från mitt hus. Så närodlat det kan bli med andra ord! Fungerar säkert lika bra med frusna bär. Se bara till att tina dom lite först. Annars kan det lätt bli för vattnigt.

Krispigt och väldoftande

Pajen var riktigt god. Inte alls sötsliskig och fet utan fräsch och god. Dock lite väl mycket havregryn. Minska med en tredjedel och det borde blir perfekt! Vill du också baka något hälsosamt fikabröd är denna helt perfekt. Vi tog en kula yoghurtglass med blåbärssmak till pajen. Mums!

Smulpaj med björnbär och blåbär

Bärfyllning:
225 g båbär
225 g björnbär
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk citronjuice
1 tsk honung

Smuldeg:
240 g glutenfria havregyn
5 tsk mandelmjöl
1 nypa flingsalt
1/2 tsk äkta vaniljpulver
5 tsk honung
5 tsk kokosolja

Värm ugnen till 175°C. Lägg de sköljda bären i en pajform. Strö över vaniljpulver, citronjuice och honung.

Gör smuldegen i en bunke. Blanda gryn, mandelmjöl, salt och vanilj. Tillsätt honung och kokosolja. Blanda runt. Häll smuldegen över bären. Baka i ugn i 35-40 minuter tills fruktsaften bubblar runt kanterna och smuldegen blir fast och får en lätt brun färg. Servera pajen i tallrikar som den är eller med en kula yoghurt eller (vegan)glass på toppen. Håller 3-5 dagar i kylskåp. Funkar även att frysa och tina.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

  1. Nathalie skriver:

    Tror du man kan byta ut mandelmjölet mot något annat mjöl? I så fall, vad? 🙂

  2. Frida skriver:

    Honung är ju inte veganskt direkt. Kan man byta ut det mot något så den blir vegansk kanske? Förslag?

  3. Alexandra skriver:

    Måste man smälta kokosoljan innan man har i den i degen?

  4. Hanna skriver:

    Byt ut honungen mot agavesirap så blir den vegansk 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *