Nyttig chiapudding som smakar semla
Nu är det högsäsong för semlor. Jag har redan ätit en och fler ska det bli. Älskar semlor! Nu för tiden finns det en uppsjö varianter på den klassiska semlan. Det är semmelwraps, semmelpannkaka, semmelsmoothie, glutenfria semlor, raw food semlor, mjölkfria semlor, sockerfria semlor, semmelgröt, semmelkladdkaka och årets snackis prinsess-semla. Själv föredrar jag den traditionella semlan med det hindrar mig inte från att testa och äta de övriga. Idag testade jag för första gången en nyttig chiapudding som smakar semla. En sk chia-semla.
I en chia-semla är bullen utbytt mot en nyttig chiapudding smaksatt med kardemumma. I botten lägger man en raw mandelmassa, toppar med chiapudding och avslutar med krämig cashewgrädde. Riktigt gott! Den kan självklart inte ersätta den klassiska semlan men perfekt till mellanmål eller när man är sugen på något nyttigt men gott!
Chia-semla, 1-2 portioner
Kardemummachia
3 dl mandelmjölk/kokosmjölk/sojamjölk
0,5 dl chiafrö
2 tsk kardemumma
Blanda allt . Låt stå minst 30 minuter, gärna över natten. Rör om några gånger så att chian är väl fördelad.
Mandelmassa
1,5 dl mandel
1,5 dl vatten
1 msk agave eller honung
Mixa allt samman i en mixer till en jämn deg. Förvara kallt.
Gräddkräm
1 dl vatten
1, 25 dl cashewnötter
1 tsk agave eller honung
1,5 tsk lucuma
Knivsudd äkta vaniljpulver
Mixa till en slät grädde.
Lägg mandelmassekrämen i botten, fyll på med kardemummachia och toppa med gräddkräm. Ät och njut!
Läste om detta på Instagram och det lät ju lite galet, haha. Gillar själv knappt semlor så kommer inte att prova men kul när folk kommer på såna saker tycker jag.