Nyttig ost- och skinkpaj

Nyttig ost- och skinkpaj
Nyttig ost- och skinkpaj

Nu stänger vi julen för i år. En på många sätt både underbar men samtidig stressig december närmar sig sitt slut. Det vankas nyårsafton, nytt år och nytt decennium. På andra sidan är vi sedan många som vill ta nya tag. Röra på oss mera, äta nyttigare – ja, ungefär samma visa varje år! Men innan vi stänger året ser vi till att vara klimatsmarta och tar vara på julens alla rester. Självklart går nyttigt och rester att kombinera. Jag tycker att vi alla ska laga en nyttig ost- och skinkpaj på det vi hittar i kylen.

Grahamsmjöl, vetemjöl, smör och lättkvarg.
Grahamsmjöl, vetemjöl, smör och lättkvarg.
Julskinka, ost, ägg och lättmjölk.
Julskinka, ost, ägg och lättmjölk.

Julskinka (skär bort synligt fett), en bit cheddar- eller julost (kanske har du till och med en bit mager ost liggandes i kylen?!), några ägg, lättmjölk, mjöl (blanda gärna upp det vita mjölet med mjöl av grövre sort), lite smör och nyttig kvarg. Vips så är snart en nyttig middag på bordet. En överbliven grönsak som broccoli eller brysselkål går också bra att slänga med. Eller varför inte färsk tomat som börjar sjunga på sista versen.

Rör snabbt ihop degen och tryck ut i pajform.
Rör snabbt ihop degen och tryck ut i pajform.
Förgräddat pajskal ska nu fyllas.
Förgräddat pajskal ska nu fyllas.
I med all fyllning. Krydda såklart!
I med all fyllning. Krydda såklart!
Stoppa in i ugn och grädda pajen.
Stoppa in i ugn och grädda pajen.
Pajen är klar, men glöm inte att låta den stå till sig. Äggstanningen behöver tid för att sätta sig.
Pajen är klar, men glöm inte att låta den stå till sig. Äggstanningen behöver tid för att sätta sig.

Här kommer nu mitt grundrecept ni kan utgå från. Men som sagt, var inte rädda för att använda andra rester som ni har att tillgå i kyl, frys och skafferi. Bara fantasin sätter gränserna!

Nyttig ost- och skinkpaj, 1 form

pajdeg:
3 dl vetemjöl (vi brukar ersätta 1 dl vetemjöl med 1 dl grahamsmjöl)
75 g smör
3/4 dl mager kvarg

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda ca 10 minuter.

Fyllning:
300 g skinka
2 dl riven mager smakrik ost
3 dl lättmjölk
3 ägg
salt och peppar

Tärna skinkan. Riv osten. Blanda ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Blanda ner skinka och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *