Nyttig ost- och skinkpaj
Nu stänger vi julen för i år. En på många sätt både underbar men samtidig stressig december närmar sig sitt slut. Det vankas nyårsafton, nytt år och nytt decennium. På andra sidan är vi sedan många som vill ta nya tag. Röra på oss mera, äta nyttigare – ja, ungefär samma visa varje år! Men innan vi stänger året ser vi till att vara klimatsmarta och tar vara på julens alla rester. Självklart går nyttigt och rester att kombinera. Jag tycker att vi alla ska laga en nyttig ost- och skinkpaj på det vi hittar i kylen.
Julskinka (skär bort synligt fett), en bit cheddar- eller julost (kanske har du till och med en bit mager ost liggandes i kylen?!), några ägg, lättmjölk, mjöl (blanda gärna upp det vita mjölet med mjöl av grövre sort), lite smör och nyttig kvarg. Vips så är snart en nyttig middag på bordet. En överbliven grönsak som broccoli eller brysselkål går också bra att slänga med. Eller varför inte färsk tomat som börjar sjunga på sista versen.
Här kommer nu mitt grundrecept ni kan utgå från. Men som sagt, var inte rädda för att använda andra rester som ni har att tillgå i kyl, frys och skafferi. Bara fantasin sätter gränserna!
Nyttig ost- och skinkpaj, 1 form
pajdeg:
3 dl vetemjöl (vi brukar ersätta 1 dl vetemjöl med 1 dl grahamsmjöl)
75 g smör
3/4 dl mager kvarg
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda ca 10 minuter.
Fyllning:
300 g skinka
2 dl riven mager smakrik ost
3 dl lättmjölk
3 ägg
salt och peppar
Tärna skinkan. Riv osten. Blanda ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Blanda ner skinka och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
Senaste kommentarer