Per Morbergs älgfärsbiffar med kantarellsås i Crock Pot
Det som ni söker på allra mest på min blogg är receptet Per Morbergs älgfärsbiffar med kantarellsås. Det förstår jag. Per Morberg är en riktigt bra kock och de flesta av hans recept är klockrena fullträffar. Älgfärsbiffarna med kantarellsås i synnerhet! Morbergs kalops i Crock Pot är näst vanligaste sökningen på bloggen. En helt fantastisk gryta. Vad händer då om jag kombinerar de två vanligaste sökningarna. Jo, jag får Per Morbergs älgfärsbiffar med kantarellsås i Crock Pot.
Några av fördelarna med att använda Crock Pot framför spis och ugn är att näringsvärdena bibehålls, smakerna fördjupas, maten blir saftig och mör och det är ett smidigt tillagningssätt. Jag har testat att göra köttbullar i Crock Pot och det blev supergott. Att då gå vidare att göra älgfärsbiffar i Crock Pot kändes som ett naturligt steg. Precis som med köttbullar som tillagas i Crock Pot får man inte den krispiga yta man får vid stekning i stekpanna. Det löste jag enkelt genom att snabbt steka på biffarna innan servering.
Färsen släpper i från sig en hel del vätska. Den ska ni sila av och använda till kantarellsåsen. Det kommer höja såsens smaker rejält! Jag la också några kvartade champinjoner i grytan under tillagningen för att ge en extra dimension och mer smak.
Såsen gör jag med spad från tillagningen. Jag ersätter grädde med mjölk, men det är en smaksak. Till såsen tillsätter jag messmör, spad från lingonsylt och en gnutta senap. Det är smaker jag och familjen gillar men testa dig fram eller gå efter Morbergs recept i sitt ursprung.
Låt mig presentera dagens middag. Älgfärsbiffar, kantarellsås, kokt potatis, hemgjord lingonsylt, senap och sallad. Magiskt!
Älgfärsbiffar i Crock Pot, 5-6 port
1 kg älgfärs
2 ägg
2 tsk salt
nymalen peppar
2 st gul lök
6 enbär
4 dl mjölk eller vispgrädde
1 dl ströbröd
Smörj Crock Pot lätt med rapsolja eller liknande. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten ordentligt och forma den till pannbiffar. Lägg biffarna i Crock Pot. Kör 3-4 timmar låg beroende på hur stora biffar du gör. Sila bort vätskan. Spara upp till 2 dl och använd som bas i kantarellsåsen.
Man behöver inte bryna biffarna innan tillagningen. Man kan däremot pensla över soja i slutet på tillagningen för mer färg och/eller steka på biffarna lite lätt i panna innan servering för att få krispig yta,
Kantarellsås
1 liter färska kantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten eller spad från tillagningen
2 dl vispgrädde
1½ msk svampfond
salt och peppar
Rensa svampen och dela den ev i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna eller kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och fond under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och ev portvin.
Hej,
Gillar dina recept massor och tänkte prova det här – men vill ha ostkuber i biffarna… Tror du det funkar eller bara rinner ur och blir ”vätska”?
Ska göra till en middagsbjudning så jag ville kolla med dig innan jag chansar 🙂
//Malin
Hej! Vad kul att du gillar mina recept – blir sååå glad! Oj, jag kan inte lova nåt men bakar man in osten ordentligt i biffarna ska det nog inte vara några som helst problem. Men 100% kan jag inte lova 🙂