Smidigt till många

Den här helgen har vi haft svärföräldrarna på besök och som har bott hos oss. Alltid lika trevligt att ha nära och kära omkring sig. En del kanske känner att det kan vara betungande att ha folk boende hos sig med tanke på extra matlagning och sånt. Det finns enkla lösningar. Dels kan man sänka ambitionsnivån, dels kan man laga festligare/finare mat som inte är jobbigare eller tar längre tid att laga än till den lilla familjen.

Kyckling i god sås med ris och grönsaker

Den här gången bodde de hos oss tre nätter, dvs tre middagar. I måndags bjöd vi på vår paradrätt, kyckling i god sås med ris och grönsaker. Den perfekta finmiddagen – har aldrig träffat på någon som inte gillar den rätten. Smidigt att bara sätta in i ugnen och sedan sköter kycklingen i princip sig själv. Till dessert åt vi kex av olika slag, olika fina delikatessostar som Gruyère, Manchego, Vit Caprin, Brie och till detta fikonmarmelad och morotsmarmelad. Ingen gick hungrig från bordet kan jag säga!

Ugnsbakad lax

I söndags gjorde jag en rejäl sats ugnsbakad lax, kokt potatis, sås och grönsaker. Laxen toppade jag med ett tunt lager Sweet chili-sås och citron. Såserna var hemgjord aioli och hemgjord vitlökssås. Hur gott som helst. Saftigt och välsmakande! Då vi ätit tårta på dagen och ingen kände för sötsaker blev även kvällens dessert kex och ost.

Ärtsoppa med fläsk

Nybakade källarfranskor

Måndagens middag blev fantastiskt god hemlagad ärtsoppa med senap och nybakade, hembakade underbara och ljuvliga källarfranskor med smör och ost på (lätta att baka och smakar så himla gott). Eftersom det var Gustafs födelsedag blev det prinsesstårta till efterrätt.

Ni ser, gott till många behöver inte vara svårt eller jobbigt!

Kycklingfiléer i sås, 6 port

6 kycklingfiléer
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
½ dl soja
2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Lägg kycklingfiléerna i en form. Salta och peppra. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. In i ugnen, 175 C, ca 2 timmar. Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör!

Ärtsoppa, 6 port

500 gram torkade gula ärtor
300 gram rimmat fläsk
2 l vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning

Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs. Många har i mejram, vi hade inte det hemma så vi fick klara oss utan.

Källarfranskor, 8 st

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 10-12 min på 250 grader.  Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Lina skriver:

    smarrigt 🙂 ha en bra dga, kram

  2. Sara skriver:

    Mmm vad gott! Kan man ha något annat än soja i kycklingen?

  3. admin skriver:

    Jag tror bara fantasin sätter gränserna faktiskt! Pröva dig fram. Varför inte testa balsamvinäger istället eller något ditåt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *