Sommarens godaste tillbehör
Lätt och god sommarmat passar bra varma sommardagar, på semestern och när man vill äta utomhus. Älskar att ha enkla recept som alla gillar, som passar bra till det mesta och som kan serveras till många. I helgen gjorde jag en grekisk potatissallad som jag tror kan bli sommarens godaste tillbehör. Dessutom är den riktigt nyttig och fettsnål. Till detta serverade jag rester av grillad kyckling och en fräsch tzatziki. Kan tänka mig att potatissalladen passar lika bra till grillad rostbiff, en bit kött, köttfärsbiffar eller varför inte grillad halloumi.
Hur mycket har man inte längtat efter svensk färskpotatis?! Ett givet val i min potatissallad. Jag hade också i fetaost (välj valfri ost, jag valde tärnad Apetina vitost i lake 3% med extra låg fetthalt), grön paprika, tomater, svarta oliver, rödlök och gurka. Till detta serverade jag en fräsch tzatziki gjord på grekisk yoghurt. Det finns flera olika märken med olika fetthalt att välja bland. Jag använde grekisk yoghurt med 0% fett från Salakis. I receptet rekommenderas körsbärstomat på kvist. Jag använde vanliga, smakrika kvisttomater som jag skar i båtar. Funkade minst lika bra.
Det här var verkligen magiskt gott och något jag kommer att servera många gånger i sommar!
Grekisk potatissallad
800 g små potatisar
1 grön paprika
1 tunt strimlad rödlök
250 g körsbärstomat på kvist
½ gurka
150 g fetaost
1 dl oliver
½ pressad citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
Koka potatisen i saltat vatten. Halvera potatisen. Strimla paprika och rödlök. Dela tomaterna på hälften. Skär gurkan i halvmånar. Blanda potatisen med paprika, rödlök, tomat och gurka. Smula över fetaosten. Blanda ner oliver, pressa över citron och häll ned olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Tzatziki
3 dl grekisk yoghurt
½ gurka
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Riv gurkan och pressa ut överflödigt vatten ur gurkan. Blanda yoghurt och gurka. Pressa en vitlök ned i röran och blanda ner olivolja. Smaka av med salt och peppar. Servera tzatzikin till potatissalladen.
Senaste kommentarer