Spaghetti med svamp och rotfruktssås
Jag vill verkligen äta mer klimaträtt, gärna på ett gott och lätt sätt. Skära ner på köttet och äta mer grönt, slänga mindre mat och välja mer ekologiskt, närodlat och i säsong. Punkt två och tre är familjen med på men punkt ett är inte lika lätt. Mattias vill inte äta sojaprodukter (quorn går bra) och tycker inte grönsaksrätter utan köttsubstitut mättar lika bra. Gustaf är emot allt som liknar en grönsak och måste ofta ”luras” för att äta den vegetariska mat vi då och då äter (halloumi äter han såklart mer än gärna). Filippa äter det mesta och klagar sällan!
Idag lagade jag en måltid där samtliga tre punkter ovan beaktades. Jag hade närodlad, ekologisk svamp och rotselleri hemma som började sjunga på sista versen. Lämpligt nog hittade jag ett intressant recept i en broschyr från ICA där dessa ingick. Kvällens middag blev Spaghetti med svamp- och rotfruktssås. Det är ett nyttigt vegetariskt alternativ till köttfärssås. En smakrik grön bolognese med tomatsås och mustig vegetarisk färs av rotselleri, lök, vitlök och svamp.
Jag tyckte svamp och rotfruktssåsen verkligen var supergod. Väldigt smakrik! Inte lika tungt mättande som en köttfärssås, men hyfsat mättande. Man gick från matbordet med en tillfredsställd, lättare känsla i magen. Kul också med omväxling! Mattias och Filippa gillade också såsen. Gustaf var misstänksam men med lite lurendrejeri gick det ned, även om det krävdes en hel del parmesan och ketchup!
Spaghetti med svamp och rotfruktssås, 4 port
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 300 g rotselleri
250 g kastanjechampinjoner eller champinjoner
1 msk olivolja
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 lagerblad
400 g krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl vatten
salt och svartpeppar
4 port spaghetti
riven parmesanost
Skala lök, vitlök, morötter och rotselleri. Skär det och svampen i grova bitar. Mixa allt i omgångar i en matberedare till en grov smet. Bryn grönsakerna i olivoljan i en stekpanna. Rör ner tomatpuré och kryddor och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar och vatten. Koka sakta ca 20 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Servera spaghettin med svamp- och rotfruktssås och toppa med riven parmesan.
Ohh tack för tips