Spontan middagsinbjudan

Jag gillar rutiner, vanor och traditioner. Jag har tex inget emot att äta samma frukost dag ut och dag in (varje normal arbetsmåndag till fredag äter jag gröt med mjölk och tillbehör, två smörgåsar och en kopp te), soppa och pannkaka/bröd på torsdagar, etc. Det skapar trygghet och igenkänning. Skönt att slippa tänka och slippa välja – bara köra på i de vanliga hjulspåren. Att vara spontan är inte alltid min grej, men ibland slår jag till. Mattias föräldrar var på besök och då passade jag på att ringa för en spontan middagsinbjudan. En vanlig tråkig måndag blev i ett huj en roligare och mer händelserik måndag. Vi skulle äta en hälsosam ost- och skinkpaj till middag. Den var redan förberedd och klar i kylen. Att göra ytterligare en paj och handla ett par vinflaskor var inga som helst problem.

Dessutom gav det mig en anledning att få baka något gott att bjuda på till kaffet. Egentligen tänkte jag baka smulpaj, men efterrättspaj efter matpaj… Nej, det får bli en annan gång. Sockerkaka däremot är supergott, lätt, fluffigt och snabbakat. Taget!

Spontan middagsinbjudan.

Nyttig pajdeg med keso.

Pajdeg med keso

1 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
75 g smör
3 msk keso
ev kallt vatten

Häll mjölsorterna i en bunke. Tärna ner rumsvarmt smör och keso och arbeta samman till en smidig deg. Ev måste lite kallt vatten tillsättas. Kavla ut degen till en platt rundel och lägg i pajform. Nagga botten. Förgrädda skalet i 10 min på 200 grader. Höj sedan värmen till 225 grader.

Nyttig ost- och skinkpaj

Pajdeg enligt ovan

300 g skinka skurna i små kuber
1.5 dl riven mager smakrik ost
1.5 dl keso mini
2 dl lättmjölk
3 ägg
salt och peppar

Tärna skinkan. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Blanda ner skinka, ost och keso. Häll i det förgräddade pajskalet. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!

Bästa sockerkakan!

Bästa sockerkakan!

Sockerkaka

3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på tallrik. Njut gärna ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *