Superbäret Nergi

Superbäret Nergi

Superbäret Nergi

Har ni hört talas om superbäret Nergi? Nergi är en liten grön frukt som från slutet av augusti äntligen kan köpas i Sverige. Kärt barn har många namn. Nergis latinska namn är Actindia arguta. Den har också ett svenskt namn, Krusbärsaktindia men kallas även Sibirisk kiwi , kiwibär eller babykiwi.

Nergi - ett rent nöje!

Nergi – ett rent nöje!

Nergi är verkligen supernyttigt! Det är fullt med antioxidanter och har högt innehåll av C- och E-vitamin. Det innehåller också en mängd mineraler samt fibrer. Nergi är dessutom kalorisnålt, enbart 52 Kcal per 100 g. 100 gram Nergi innehåller 52.5 mg C-vitamin, 5.28 mg E-vitamin, 3.6 g fibrer, 268 mg kalium, 29.4 mg fosfor, 45.9m kalcium samt 19.4 mg magnesium.

Nergi är något större än ett krusbär.

Nergi är något större än ett krusbär.

Smaken kan beskrivas som en kombination av sött och surt. Det smakade kiwi, banan och äpple på en och samma gång, typ. Ganska intensiv i smaken. Riktigt gott! Nergi är ungefär lika stor som ett krusbär, något större kanske, men ser inuti ut precis som en kiwi. Det kommer att finnas där du köper andra bär i mataffären. Bäret kan ätas precis som det är. Med skal och allt. Funkar perfekt som ett hälsosamt mellanmål, i desserter, som topping på tex fil, yoghurt, kvarg, smoothiebowls eller chiapudding, i sallader eller i annan mat.

N

Inuti ser Nergi ut som en kiwi.

Inuti ser Nergi ut som en kiwi.

ergi odlas främst i Frankrike, Italien och Portugal men har sitt ursprung i Asien. Nergi har funnits i flera hundra år. Säsongen för Nergi är kort. Det finns ute på marknaden från slutet av augusti till mitten av november.

Supergott!

Supergott!

Det här bäret varken får eller kommer du att missa. Räkna med att det blir höstens snackis i sociala media.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.