Supernyttig och god lasagne

Lasagne är den ultimata kylskåpsrensarmaten. Man tager vad man haver helt enkelt. I min kyl låg en squash, en bit purjolök, morot, en bit blomkål och vitkål som började sjunga på sista versen. Likaså en burk oöppnad keso som köpts utan direkt syfte. Min tanke var då att slänga ihop en finfin grönsakssås på vad som finns i kylskåpet, göra slut på keson och njuta av en fantastisk middag bestående av en supernyttig och god lasagne.

Lasagne - den perfekta kylskåpsrensarmaten.

Lasagne – den perfekta kylskåpsrensarmaten.

För att göra lasagnen ännu mer hälsosam och glutenfri fast lika god valde jag att använda Risentas lasagneplattor gjorda av sojabönor. Jag gillar de tunna krispiga plattorna som ger både tuggmotstånd och smak.

Torr topp, men krämig och mjuk därunder!

Torr topp, men krämig och mjuk därunder!

Lasagnen blev verkligen supergod! Jag älskade den! Det enda jag misslyckades med var det översta lagret. Jag borde ha avslutat med grönsaksröra och keso toppat med ost alternativt plattor, keso och riven ost, inte skivad ost. Nu blev det översta lagret lite för torrt. I övrigt blev lasagnen precis så där krämig och smakrik en god lasagne ska vara. Så fräsch!

Receptet är inte exakt och det bör justeras något till nästa gång. Se det som en inspirationskälla att utgå från. Och glöm inte att ta tillvara det ni har hemma i kylen.

Grönsakslasagne, 4 port

Ca 10 lasagneplattor
Riven ost
300 g keso
Grönsakssås:
1 squash
150 g färsk blomkål
1 klyfta vitkål
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
400 g krossade tomater
Salt
Peppar
Olja till stekning

Skala och hacka purjolök och vitlök fint. Skär squashen i tärningar. Riv morötter, blomkål och vitkål grovt. Hetta upp olja i en stekpanna. Bryn lök och vitlök. Lägg i resten av grönsakerna. Fräs dem på medelvärme tills de börjar mjukna. Tillsätt krossade tomater och krydda. Låt grönsaksröran puttra i några minuter tills grönsakerna mjuknat och smaken är god.

Montera lasagnen. Börja med några skedar keso. Täck med lasagneplattor och sedan ett lager grönsaksröra. Sedan keso, lasagneplattor och grönsaksröra. Lägg på keso och toppa med lasagneplattor. Strö över ost. Grädda lasagnen i 225° tills den är genomkokt och har fått fin färg, cirka 20 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *