Surströmmingsskiva
Igår var det dags för årets första surströmmingsskiva. Det var Mattias systrar som bjöd på surströmming med tillbehör hemma hos sig. Mattias och hans familj kommer från Östersund (Norrland) och där är det väldigt vanligt att man äter denna jästa delikatess (?!).
I början kan man tycka att surströmming luktar riktigt, riktigt illa. Men jag lovar man vänjer sig. Det har jag gjort nu efter dryga 11 år.
Surströmming kan ätas på flera olika sätt. I Mattias familj dukar man tex fram surströmming såklart, hårt och mjukt tunnbröd, smör, messmör, vanlig ost, kokt potatis, hackad röd- eller gul lök, skivade tomater, öl och nubbe. Man gör helt enkelt sk stutar. En del kompletterar även med gräddfil och säkert andra tillbehör som jag inte känner till.
Filippa vågade sig på sin första surströmming och tyckte att det var riktigt gott. Själv smakade jag också för första gången. Det smakade inte som det luktade, men gott tyckte jag inte att det var. Det smakade som kaviar, men äcklig kaviar. Nej, inget för mig! Jag höll mig till vanliga oststutar, potatis, sillar, lök, tomat, gräddfil och korv. Mumsigt det med!
Efterrätten var en höjdare. Jordgubbar, glass, grädde, strössel och chokladsås. Mmmmm!!!!
Senaste kommentarer