Svenska superbär

Chaifrön, acaibär, baobabfrukten, gojibär, incabär etc är oerhört hett och inne just nu. Dessa är riktigt nyttiga och fullspäckade med hälsofrämjande egenskaper. Samtliga har det gemensamt att de kommer från exotiska länder långt borta från oss. De hälsobringande egenskaperna hos bär och frukter från vårt eget land verkar vi ha svårare att ta oss till. Men även vi har riktiga superfruits som många gånger bara växer ett stenkast ifrån oss, ute i våra gröna skogar. Här hittar vi tex både lingon och blåbär.

Lingon har sedan urminnes tider varit en viktig vitaminkälla för den nordiska befolkningen. Lingon är ett riktigt superbär med många hälsofrämjande egenskaper. Det är rikt på kalium, vitaminer och antioxidanter som till exempel C-vitamin, B1, B2, B3 och E, samt mineralerna järn, kalcium, magnesium och fosfor.

Blåbär är verkligen inte sämre. De har en hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär deras blåa färg. De innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög.

Våra skogar är fulla med lingon och blåbär under hösten och då ska man verkligen passa på att gå ut och plocka för direkt konsumtion samt för att bunkra upp i frysen. Har man inte haft möjlighet att själv plocka kan man självklart köpa frysta bär i frysdisken i våra mataffärer. I mataffären finns även bärpulver att köpa.

Kung Markattas bärpulverKung Markatta har precis lanserat KRAV-märkta bärpulver, Lingonpulver och Blåbärspulver som framställs av bär som plockats under schyssta villkor i de nordiska skogarna. Förutom KRAV är de märkta med Ä-märket, Äkta Varas symbol som innebär att det är livsmedel fria från tillsatser. För att bevara alla näringsämnen sker en varsam torkning av hela bären, inklusive fruktkött, kärnor, skal och saft. Detta mals sedan ner till ett fint pulver. Pulvren motsvarar en koncentration på ca 9 gånger av bären i färsk vikt.

Bärpulvren passar utmärkt till att göra sylt eller hemmagjord lingon-/blåbärsdricka på, som extra ingrediens i brödbakning, i gröt, müslin, yoghurt, kvarg, smoothie eller hemgjord glass. Bara fantasin sätter gränserna.

Se nu till att (även) njuta av det vårt eget land har att bjuda på. Frossa loss bland våra egna superfruits!

1 dl havregryn och 1 tsk lingonpulverHärligt röd grötEn riktigt god och nyttig start på dagen!Jag hade ner en tesked av mitt lingonpulver i frukostgröten imorse. Det gav en härligt röd färg, god lite syrlig smak och förvandlade gröten till en extra nyttig vitaminkick! Gröten kokade jag föresten på 1 dl havregryn, 2 dl vatten och 1 tsk lingonpulver. Sedan hällde jag i 1 msk chiafrön, 1 mosad banan, kokosflagor och till detta serverade jag soyamjölk  – gudars så gott!

Jag har även testat blåbärspulvret i min naturella yoghurt tillsammans med müsli och annat gott med lika bra och gott resultat!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Erica skriver:

    Det låter riktigt gott. Om man vill unna sig någonting lite onyttigare någon gång tror jag att det skulle passa bra med pulvret som smaksättare i smörkräm. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *