Ta en köttfri dag och njut av grönt

Ta en köttfridag och njut av grönt

Ta en köttfridag och njut av grönt

Ta en köttfri dag och njut av grönt. Det finns många anledningar att ta en köttfri dag. Allt fler röster höjs för att införa fler måltider utan kött eller kanske med en mindre del kött och mer grönt på tallriken. Själv försöker jag smyga in mer och mer vegetariskt och veganskt här hemma. Ibland går det hem, ibland inte. Jag är den som är mest för, Mattias och Gustaf mest emot. Mattias anser att man inte blir tillräckligt mätt på bara grönsaker (att komplettera med quorn och liknande går dock bra) men Gus är i princip ”allergisk” mot allt som ser ut som en grönsak. Ett tips är att göra måltiden extra läcker utseendemässigt. Varför inte börja med en helt vegetarisk och glutenfri örtbakad grönsaksgratäng med linser och fetaost!

En grön, vegetarisk allt-i-ett-rätt

En grön, vegetarisk allt-i-ett-rätt

Örtbakad grönsaksgratäng är en härlig allt-i-ett-rätt med örtiga smaker och full av nyttigheter. Bakade grönsaker och sötpotatis tillsammans med linser och fetaost blir en perfekt kombination. Ett smidigt, enkelt och gott sätt att få in mer grönt i vardagen. Rätten fungerar bra som ensamrätt eller som tillbehör till quorn (eller liknande), kyckling, lax eller en god köttbit.

Gör måltiden läcker för ögat för att locka kräsna grönsaksvägrare!

Gör måltiden läcker för ögat för att locka kräsna grönsaksvägrare!

Gustaf vägrade smaka maten, men helt klart hans förlust! Den var helt makalöst god! Det tyckte även Mattias köttälskaren och Filippa. Vi var alla överens att vi kommer laga till denna rätt igen. Eventuellt addera stekt köttfärs för en mer matig (och köttig) rätt.

Örtbakad grönsaksgratäng med linser och fetaost, 3-4 port

1 ekologisk sötpotatis, ca 300 g
1 ekologisk zucchini, ca 300 g
1 ekologisk rödlök
1 burk grillade kronärtskockor i olja, ca 190 g
50 g ugnsbakade tomater
1 1/2 dl gröna linser
3 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
400 g ekologiska krossade tomater
2 msk extra jungfruolivolja
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1/2 tsk hackad vitlök
1/2 tsk himalayasalt
1 krm svartpeppar
200 g ekologisk fetaost
Färsk ekologisk timjan till garnering

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär sötpotatisen i små tärningar. Skölj och tärna zucchinin i munsbitar. Skala och klyfta rödlöken. Häll av olja och klyfta kronärtskockorna, strimla de soltorkade tomaterna. Lägg sötpotatisen och grönsakerna i en ugnssäker form och blanda runt med olivolja, örter, hackad vitlök, salt och peppar.

Skölj linserna väl och blanda ner tillsammans med grönsakerna. Koka upp vatten, grönsaksbuljongtärning och krossade tomater. Slå vätskan på gratängformen och blanda runt så att allt täcks av vätskan.

Baka gratängen i mitten av ugnen ca 45 minuter. Ta ut formen, smula över fetaost och ställ tillbaka i ugnen. Gratinera ytterligare 15 minuter eller tills fetaosten fått en fin gyllene färg.

Garnera med färsk timjan vid servering. Servera gärna med en fräsch grönsallad!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *