Årets rätt 2021

Årets rätt 2021
Årets rätt 2021

För tredje gången någonsin lanseras nu Årets Rätt, skapad av den regerande vinnaren av tävlingen Årets Kock. Tanken med Årets Rätt är att inspirera till mer nyskapande svenska maträtter, en utmaning som den regerande mästaren av Årets Kock-tävlingen ställs inför. Kraven på rätten är att den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart, använda lättillgängliga råvaror som inte är för säsongsbundna samt spegla nutiden och kockens egen matlagningsfilosofi. Vi har första året fått njuta av Kåltacos och förra året av Torskbiff. Idag presenteras Årets rätt 2021 signerad Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo.

Svensk variant på pokébowl och består av Stekt kycklinglår med picklad kålrabbi, matvete med ramslök, stekt svamp och mandel.
Svensk variant på pokébowl och består av Stekt kycklinglår med picklad kålrabbi, matvete med ramslök, stekt svamp och mandel.

Jag och maken fick förmånen att äta Årets rätt 2021 redan igår på Restaurang Portal. Rätten är en svensk variant på pokébowl och består av Stekt kycklinglår med picklad kålrabbi, matvete med ramslök, stekt svamp och mandel. Magiskt, underbart, godaste, amazing! Smak, textur, doft, färg, form – världsklass!!! Det här får ni inte missa! Uppsök restaurang som serverar denna rätt eller laga själv hemma enligt recept nedan.

Årets rätt 2021 signerad Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo.
Årets rätt 2021 signerad Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo.
Försvinnande gott!
Försvinnande gott!

Årets rätt 2021, 4 port

Bas:
1 dl gula ärtor
1 dl matvete
0,5 dl solroskärnor
1 dl olja
50 g örter (persilja, ramslök eller gräslök)
1 st citron
Salt och peppar

Protein
4 st kycklinglårfilér
Olja
Fänkålsfrön
Salt

Sås
200 g krasse
3 dl crème fraiche

Grönt
1 st kålrabbi
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
2 st lökar
300 g svamp
300 g rödbetor
Olja
Smör
0,5 st spetskålshuvud
50 g krasse

Topping
4 msk mandlar, rostade
50 g lagrad ost
Chiliflakes 

Koka matvetekorn och ärtor i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Rosta solrosfrön i ugnen på 150 grader, ca 8 min. Mixa olja, örter och citronskal till en slät blandning. Blanda sedan ihop allt och använd som bas i bowlen.

Värm olja i en stekpanna. Stek kycklingen på hög värme tills den får fin färg. Krydda med malda fänkålsfrön och salt. Fortsätt baka kycklingen i ugnen på 150 grader. När innertemperaturen är 60 grader är den klar.

Mixa krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.

Hyvla kålrabbin i tunna skivor. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i kålrabbin och låt svalna. Skala samt dela löken och rödbetorna i mindre bitar. Tillsätt salt och olja och rosta dem i ugnen på 180 grader tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills den får fin färg. Avsluta med salt. Plocka av bladen från spetskålen och blanchera i saltat vatten, ca 4 min. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.

Hacka mandeln och blanda med chiliflakes.

Bygg upp rätten i en bowl. Avsluta med att riva över ost och toppa med nötblandningen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *