Billigt, nyttigt och gott

Vi är som sagt inne i årets fattigaste månad, januari. Julen har dansats ut och plånboken likaså. Gäller att spara in korvören där man kan. Maten är en post man kan dra in på. Man ska absolut inte äta mindre och sämre men däremot kan man tänka och laga smart. Köp storpack, prisnedsatt mat där datumet närmar sig bäst-före-datumet, mat och grönsaker som är i säsong och därmed säljs till bra pris, mat på extrapris/annons, köp bönor, linser och andra billiga råvaror, etc. Laga mycket mat och ta med lunchlåda till jobbet. Sist men inte minst – laga mat som mättar bra till en låg penning.

Soppa är ett bra tips. Det mättar (komplettera med någon bra proteinkälla om det inte ingår i soppan och kolhydrater, typ pasta eller bröd till), värmer, är nyttigt, gott och billigt.

Thaisoppa med kyckling och god ostquesadillaVi åt soppa till lunch både lördag och söndag. I lördags blev det köpt soppa från affären, nämligen Kelda Thaisoppa toppad med stekt kyckling skuren i mindre bitar. Till detta en bit ostquesadilla och grönsaker på sidan om. Riktigt gott!

Tomatsoppa med ostquesadilla I söndags gjorde jag min egen soppa. En mustig tomatsoppa toppad med köttfärs. Till detta även denna gång en bit ostquesadilla och grönsaker på sidan om. Jättefräscht och gott!

Äter du ofta soppa?

Tomatsoppa med köttfärs, 2-3 portioner

500g tomater
125 g körsbärstomater
3-4 st soltorkade tomater
½ dl rött vin
Citronzest från en citron
1 gul lök
1 röd lök
2½ dl vatten
olivolja
salt, peppar, oregano och basilika

ca 300 g köttfärs
smör

Skala gul och röd lök och hacka dem fint. Häll olivolja i en gryta, ner med lök och fräs lätt tills dess att den är genomskinlig. Skölj tomat och körsbärstomater. Hacka dem och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Häll rödvinet över löken och låt koka in. Häll i de hackade tomaterna tillsammans med vatten. Lägg på locket på grytan, låt koka upp och koka samman på medelstark värme i ca 20 minuter. Tag av grytan från spisen. Skölj citronen och riv i skalet. Mixa sedan soppan slät. Krydda med salt, peppar, oregano och basilika.

Smält smöret i stekpannan och bryn köttfärsen. Se till att färsen är helt genomstekt. Krydda gärna med salt och peppar.

Häll upp tomatsoppan, toppa med köttfärs och gärna en klick creme fraiche eller gräddfil. Servera med en bit bröd eller pasta i soppan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Lina skriver:

    Visste inte att detta var årets fatt

  2. Lina skriver:

    Fattigaste V 😉 då har jag lärt mig något nytt 😉 kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *