Ekologisk psyllium

Ekologisk psyllium från Lindroos Hälsa.
Ekologisk psyllium från Lindroos Hälsa.

(varuprov, ej betalt samarbete) Vi är många som älskar att baka! Själv älskar jag att baka både matbröd och sötebröd. Min favorit just nu är luftiga och goda källarfranskor. De har en strykande åtgång här hemma. Ingen i familjen är glutenintollerant men jag bakar gärna glutenfritt bröd då och då bara för att det är gott. En vanlig ingrediens i det glutenfria bakandet är fiberhusk. Fiberhusk har förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen. Degen får en mer normal konsistens än den annars skulle få. Nu har jag testat att ersätta fiberhusk med ekologisk psyllium med minst lika bra resultat.

Ekologisk psyllium ersätter fiberhusk som tidigare fanns i sortimentet från Lindroos Hälsa.
Ekologisk psyllium ersätter fiberhusk som tidigare fanns i sortimentet från Lindroos Hälsa.

Det ekologiska pysllium jag använder mig av kommer från Lindroos Hälsa. Lindroos Hälsa var med och tog fram fiberhusk när det bar sig av på 90-talet men nu distribuerar de inte längre fiberhusk i Sverige från 1 januari 2020. Istället lanserar de ekologisk psyllium. Den kommer i mer miljövänliga 200g förpackningar och psylliumet går att byta rakt av från gamla recept. Dvs 1 msk fiberhusk motsvarar 1 msk ekologisk psyllium.

Dags att baka glutenfria wraps.
Dags att baka glutenfria wraps.
Samma mängd fiberhusk ersätts med psyllium.
Samma mängd fiberhusk ersätts med psyllium.
Resultat fast och fin deg redo att bakas ut.
Resultat fast och fin deg redo att bakas ut.

Ett bröd som jag ständigt har på lut hemma i frysen är mina glutenfria wraps. De funkar så bra till tacos, fahitas, lax, varmkorv, etc men även att äta precis som de är med något gott pålägg. Supergoda! Idag testade jag att baka dessa med mitt ekologiska psyllium. Gick precis lika lätt att röra ihop degen och lätt att baka ut som vanligt. Och smaken exakt lika god som alltid. Mums! Nu ska här njutas!

Färdigt resultat!
Färdigt resultat!
Nu ska här njutas av glutenfria wrapsbröd.
Nu ska här njutas av glutenfria wrapsbröd.

Wrapsbröd, 10-12 st

2 dl vatten
2 dl yoghurt 3% (eller 2 dl lättkvarg)
3/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
4 msk ekologisk psyllium
1 dl rismjöl eller mandelmjöl
ca 1 dl majsmjöl + extra till kavling

Blanda samman vatten, yoghurt och salt i en bunke. Rör ner bakpulver, bikarbonat och därefter ekologisk psyllium och mjöl. Rör till en fast deg. Låt vila ca 10 minuter. Forma till 10-12 runda bollar. Kavla ut bullarna med majsmjöl till tunna, runda bröd. Stek dom i en torr stekpanna utan fett, 1-2 minuter per sida. Torka bort eventuellt överblivet mjöl ur stekpannan mellan varje omgång. Förvara under handduk i väntan på servering. Går bra att förvara till dagen efter i kylen eller i frysen för längre förvaring.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Yolanda skriver:

    Låter så gott!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *