Ekologisk psyllium
(varuprov, ej betalt samarbete) Vi är många som älskar att baka! Själv älskar jag att baka både matbröd och sötebröd. Min favorit just nu är luftiga och goda källarfranskor. De har en strykande åtgång här hemma. Ingen i familjen är glutenintollerant men jag bakar gärna glutenfritt bröd då och då bara för att det är gott. En vanlig ingrediens i det glutenfria bakandet är fiberhusk. Fiberhusk har förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen. Degen får en mer normal konsistens än den annars skulle få. Nu har jag testat att ersätta fiberhusk med ekologisk psyllium med minst lika bra resultat.
Det ekologiska pysllium jag använder mig av kommer från Lindroos Hälsa. Lindroos Hälsa var med och tog fram fiberhusk när det bar sig av på 90-talet men nu distribuerar de inte längre fiberhusk i Sverige från 1 januari 2020. Istället lanserar de ekologisk psyllium. Den kommer i mer miljövänliga 200g förpackningar och psylliumet går att byta rakt av från gamla recept. Dvs 1 msk fiberhusk motsvarar 1 msk ekologisk psyllium.
Ett bröd som jag ständigt har på lut hemma i frysen är mina glutenfria wraps. De funkar så bra till tacos, fahitas, lax, varmkorv, etc men även att äta precis som de är med något gott pålägg. Supergoda! Idag testade jag att baka dessa med mitt ekologiska psyllium. Gick precis lika lätt att röra ihop degen och lätt att baka ut som vanligt. Och smaken exakt lika god som alltid. Mums! Nu ska här njutas!
Wrapsbröd, 10-12 st
2 dl vatten
2 dl yoghurt 3% (eller 2 dl lättkvarg)
3/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
4 msk ekologisk psyllium
1 dl rismjöl eller mandelmjöl
ca 1 dl majsmjöl + extra till kavling
Blanda samman vatten, yoghurt och salt i en bunke. Rör ner bakpulver, bikarbonat och därefter ekologisk psyllium och mjöl. Rör till en fast deg. Låt vila ca 10 minuter. Forma till 10-12 runda bollar. Kavla ut bullarna med majsmjöl till tunna, runda bröd. Stek dom i en torr stekpanna utan fett, 1-2 minuter per sida. Torka bort eventuellt överblivet mjöl ur stekpannan mellan varje omgång. Förvara under handduk i väntan på servering. Går bra att förvara till dagen efter i kylen eller i frysen för längre förvaring.
Låter så gott!! 🙂