Sommarens godaste BBQ-kyckling

Sommarens godaste BBQ-kyckling
Sommarens godaste BBQ-kyckling

(Det förekommer produktprov i inlägget men inget betalt inlägg utan alla bilder, ord och åsikter är mina egna)

Sommarens härligaste bud!
Sommarens härligaste bud!
Kyckling är både hälsosamt och gott!
Kyckling är både hälsosamt och gott!

Sommaren är här och vad är mer svensk sommar än att grilla? Vi grillar för det mesta hamburgare, entrecote, fläskkarré och kyckling. Kyckling är något vi lägger på grillen allt oftare. Beer can chicken, kycklingsteak och kycklinglårfilé är favoriterna. Det blir oerhört saftigt, gott och smakrikt. Dessutom är det klimatsmart att grilla kyckling. Kyckling har en lägre klimatpåverkan jämfört med tex rött kött. Det är också billigt med kyckling och mer hälsosamt!

Allt som behövs till Mac and greens
Allt som behövs till Mac and greens
Färdig och klar att ätas!
Färdig och klar att ätas!

I tisdags var jag inbjuden till en Cook-a-long med Kronfågel och Markiz Tainton som en riktigt kickstart på sommaren och kyckling på grillen. Kronfågel ville passa på att tipsa oss, och er, om sitt grillutbud med nio olika kycklingprodukter. Nyheter för i år är tex Shichimi, med japanska influenser och KycklingSteak American Rub. Och så ville de såklart passa på att tipsa om alla roliga och goda rätter man kan laga med kyckling.

Det här ska bli en äkta guacamole!
Det här ska bli en äkta guacamole!
Koncentration i köket!
Koncentration i köket!
På gång!
På gång!

En cook-a-long går till så att vi som är inbjudna står hemma i vårt kök och lagar mat och kocken, Markiz i det här fallet, står i sitt kök och lagar samma mat och guidar oss igenom matlagningen steg för steg. Vi möts allihopa i ett digitalt mötesrum, i det här fallet via Teams. Till vår hjälp hade vi fått hem ett helt fantastiskt somrigt bud med allt vi skulle använda på dagens cook-a-long med Markiz samt några extra kycklingprodukter från BBQ-sortimentet. Sååå lyxigt!

Det måste finnas tid till dokumentation!
Det måste finnas tid till dokumentation!

Inte bara mat låg i budet utan även grymma köksredskap – en ugnsform från Kockums Jernverk, ett stekbleck från Cook’n Bloom och en grilltermometer. Att ha koll på innertemperaturen på det man grillar är superviktigt för bästa resultat!

Kycklingen steks på i panna innan den körs in i ugnen.
Kycklingen steks på i panna innan den körs in i ugnen.

Maten vi lagade tillsammans var Grillad BBQ KycklingSteak American rub med Mac and greens, rökt tomatsalsa och guacamole. Det var lite stressigt (till och med för mig som hade förberett mig på riktigt kock-tv-vis) men det var roligt och utmanande. Och helt amazing gott!!!!!!! Var inte rädda för att dra på med kryddorna. Det är en av sakerna jag gillar med Markiz. Maten är lika färgstark och smakrik som hela hon verkar vara. Helt magiskt! Recept längs ned i inlägget – MISSA INTE!!!

Puuuh, jag hann klart!
Puuuh, jag hann klart!
Det var AMAZING gott!
Det var AMAZING gott!

Ni får inte missa att laga dessa grymma rätter! Jag hade ett paket BBQ KycklingSteak American rub hemma i frysen. Denna tog jag fram och körde favorit i repris till middag. Det var sååå gott!

Hemma hos mig!
Hemma hos mig!
"Hemma" hos Markiz!
”Hemma” hos Markiz!
Mise en place!
Mise en place!

Mac´n´Greens, 4 portioner

Pasta:
300 g pasta (gärna amorosi)
150 g strimlad grönkål
200 g blomkål i små buketter
0,5 st finhackad scharlottenlök
1 st vitlöksklyfta
50 g smör
0,5 msk vetemjöl
3 dl grädde
0,5 dl mjölk
100 g cheddarost
100 g parmesanost
1 kryddmått riven muskot
1 dl creme fraiche
Salt och peppar
Topping:
1 msk Ströbröd
0,5 dl fint skuren persilja
0.5 dl fint skuren basilika
1 dl riven parmesan

Sätt ugnen på 225 grader och koka pastan 3 minuter kortare än anvisningen.
Smöra en stor ugnsform.
Smält smöret i en kastrull och stek scharlottenlöken gyllenbrun.
Rör ner vitlök och stek i ca 30 sek. Tillsätt mjöl och fräs i 1 min.
Koka hälften av grädden under omrörning tills såsen tjocknar.
Häll i resten av grädden samt vattnet. Koka under omrörning tills såsen fått fin konsistens. Stäng av värmen, tillsätt creme fraiche och den rivna osten. Rör tills osten smälter och tillsätt muskot, salt och peppar.
Rör ner den kokta pastan och kålen och häll allt i ugnsformen.

Topping: Mixa alla ingredienser och strö över blandningen över pastan och gratinera i ugnen i ca 5 min.

Rökt Tomat och Avokadosalsa

24 st halverade körsbärstomater
1 knippe fint skuren koriander
2 msk olivolja
0,5 dl limejuice
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver

Guacamole

3 st avokado
1 st urkärnad och tärnad tomat
0,5 st finhackad jalapeno
0,5 st finhackad rödlök
0,5 st riven vitlöksklyfta
0,5 dl citronjuice
Tabasco efter smak
Salt och peppar

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *