Filippas släktkalas 2019
Filippa har fyllt 15 år och självklart har det firats på sedvanligt sätt. Här håller vi på traditionerna! Idag gick Filippas släktkalas 2019 av stapeln. En härligt solig dag med lunch och fika. Bilder från tidigare kalas finns för 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 och 2009.
I år blev vi 19 vuxna och barn. Filippa hade fått välja bland olika rätter att bjuda på och hennes val föll på paj med sallad och bröd. Fem pajer gjorde jag ordning och nästan allt gick åt. Köttfärspaj, ost- och skinkpaj och fetaostpaj. Så gott! Självklart hade jag bakat bröd också (duktig flicka-syndrom). Himla bra baguetter från Ebbas senaste kokbok. Jag tredubblade receptet och inte mycket blev kvar. Salladen i blandsalladen kom från egen odling i pallkrage på tomten. Så lyxigt!
Till efterrätt blev det favoriten pinocchiotårta, kolakakor och bullar.
Vackert väder, bästa sällskapet, god mat och dryck – kan det bli bättre?! Nu behöver jag dock vila upp mig en vecka eller två. Har slitit som ett djur flera dagar i sträck med peak igår och idag, men det var det värt!
Köttfärspaj, 4 port
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost
Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!
Ost- och skinkpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
150 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar
Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
Fetaostpaj, 4-6 port
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Fyllning:
2 gula lökar
2 tomater
smör
150 g fetaost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken. Skär lök och tomater i klyftor. Fräs löken mjuk i smör. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Varva lök, tomater och ost i pajen. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Kolakakor, ca 20-30 st
100 g smör
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 krmt salt
Sätt på ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål. Rör sedan ner alltihop i smörblandningen. Till sist rör man ner sirap. Knåda till en deg. Dela degen i tre delar och rulla ut dom till längder på ett bakplåtspapper på en plåt. Platta till längderna något. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt. Förvaras helst kallt (jag älskar att äta dom fryskalla).
Senaste kommentarer