Filippas släktkalas 2019

Filippas släktkalas 2019

Filippas släktkalas 2019

I födelsedagspresent fick Filippa en moppe (som kommer) och pengar till moppekörkort.

I födelsedagspresent fick Filippa en moppe (som kommer) och pengar till moppekörkort.

Filippa har fyllt 15 år och självklart har det firats på sedvanligt sätt. Här håller vi på traditionerna! Idag gick Filippas släktkalas 2019 av stapeln. En härligt solig dag med lunch och fika. Bilder från tidigare kalas finns för 201820172016201520142013201220112010 och 2009.

God mat och dryck är en självklarhet när jag bjuder till fest.

God mat och dryck är en självklarhet när jag bjuder till fest.

Himla bra baguetter.

Himla bra baguetter.

Hej underbara väder!

Hej underbara väder!

19 barn och vuxna kunde komma och fira vår 15-åring.

19 barn och vuxna kunde komma och fira vår 15-åring.

Mums med paj!

Mums med paj!

I år blev vi 19 vuxna och barn. Filippa hade fått välja bland olika rätter att bjuda på och hennes val föll på paj med sallad och bröd. Fem pajer gjorde jag ordning och nästan allt gick åt. Köttfärspaj, ost- och skinkpaj och fetaostpaj. Så gott! Självklart hade jag bakat bröd också (duktig flicka-syndrom). Himla bra baguetter från Ebbas senaste kokbok. Jag tredubblade receptet och inte mycket blev kvar. Salladen i blandsalladen kom från egen odling i pallkrage på tomten. Så lyxigt!

Ja må hon leva!

Ja må hon leva!

Efterrätt!

Efterrätt!

Till efterrätt blev det favoriten pinocchiotårta, kolakakor och bullar.

Finns alltid plats för efterrätt!

Finns alltid plats för efterrätt!

Slut som artist!

Slut som artist!

Vackert väder, bästa sällskapet, god mat och dryck – kan det bli bättre?! Nu behöver jag dock vila upp mig en vecka eller två. Har slitit som ett djur flera dagar i sträck med peak igår och idag, men det var det värt!

Köttfärspaj, 4 port

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost

Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!

Ost- och skinkpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

150 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar

Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!

Fetaostpaj, 4-6 port

2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg

Fyllning:
2 gula lökar
2 tomater
smör
150 g fetaost

Äggstanning:
3 ägg
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken. Skär lök och tomater i klyftor. Fräs löken mjuk i smör. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Varva lök, tomater och ost i pajen. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

Kolakakor, ca 20-30 st

100 g smör
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 krmt salt

Sätt på ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål. Rör sedan ner alltihop i smörblandningen. Till sist rör man ner sirap. Knåda till en deg. Dela degen i tre delar och rulla ut dom till längder på ett bakplåtspapper på en plåt. Platta till längderna något. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt. Förvaras helst kallt (jag älskar att äta dom fryskalla).

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *