Glutenfria nyttiga fruktbröd
För nästan exakt 2 år sedan kom Kristin Kaspersens senaste bok ut, Good Food – glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin. Jag gav den högsta betyg i min recension och har lagat mycket från boken under de två år som gått. Min och familjens absoluta favorit är de nyttiga glutenfria wrapsbröden som jag bakar så ofta jag kan. Nu har Kristin precis släppt en ny bok – Good morning som jag självklart har sett till att skaffa mig ett exemplar av. Boken är ingen renodlad kokbok utan en bok där Kristin berättar hur hon gör för att få en skön start på dagen. Den innehåller allt från reflektioner och fakta kring sömn, kroppen, tankar, morgonstretch, morgonyoga, morgonträning till just frukostrecept. Recension kommer, men som första teaser vill jag bjuda er på ett recept från boken. Det är glutenfria nyttiga fruktbröd som jag bakade till lördagens sköna frukost.
Bröden var mycket lätta att baka. Bara att röra ihop ingredienserna i en vanlig bunke, forma till bullar och låta jäsa till dubbel storlek. Eftersom det är glutenfria bröd behöver det inte bearbetas/knådas i hushållsassistent som ”vanligt” bröd har behov av.
Jag serverade bröden lite halvljumma och toppade med smör, ost och skinka. Gustaf ”vågade” inte smaka (han är väldigt tveksam till allt utom limpa) men jag och Mattias tog ett varsitt bröd. Vi älskade brödet! Jag avskyr kompakta bröd men det här var allt annat än kompakt. Tvärtom, väldigt luftigt och mycket välsmakande. Finns risk/chans att jag kommer att baka det här brödet lika ofta som wrapsbrödet.
Till det här brödet har Kristin inspirerats av ett recept från dietist och IBS-experten Sofia Antonsson – Glutenfria russinbröd (receptet kommer från boken Lugn mage med gott bröd). Sofia har bland annat gett ut boken Magkänsla, en handbok handboken för dig med orolig mage och IBS.
Fruktbröd, 12-15 st
50 g färsk jäst
8 dl fingervarmt vatten
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
5 msk psylliumfröskalsmjöl
5 dl havremjöl (glutenfritt)
2 dl majsmjöl
1 1/2 dl bovetemjöl
2 dl russin eller annan torkad frukt
olja samt pumpakärnor
Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i vattnet och tillsätt salt och honung. Rör tills jästen har lösts upp och tillsätt sedan alla mjölsorter. Blanda till en jämn smet. Rör ned den torkade frukten. Låt degen vila i ca 10 minuter.
Smörj muffinsformar med olja eller smält smör. Klicka i smeten ungefär halvvägs upp i formarna. Låt jäsa ca 1 timme till dubbel storlek. Pensla med vatten eller olja och strö över pumpakärnor. Baka i ca 25 minuter tills de har fått en fin färg.
Tips: Vill du inte köpa eller hittar havremjöl går det bra att göra eget. Bara att mixa havregryn till ett fint mjöl.
Senaste kommentarer