Godaste kycklinggrytan med bacon, äpple och cider i Crock Pot
Kyckling är en av mina favoritråvaror. Nyttigt, gott och går att variera i det oändliga. Ett av mina bästa recept är en helt magisk kycklingrätt. Har lagat den säkert ett femtiotal gånger om inte fler. Flera av er har också lagat rätten och den gör verkligen succé! Nu har jag skapat underverk igen. Jag har lagat godaste kycklinggrytan med bacon, äpple och cider i Crock Pot.
Receptet hittade jag på Lantlivs hemsida. Det är ett av deras mest älskade kycklingrecept. Jag har gjort om den till ett Crock Pot-recept då detta tillagningssätt lämpar sig extra bra för just grytor. Smakerna blir så mycket godare och köttet/kycklingen så mycket saftigare. Bacon ger den goda sältan som möter sötman från äpplet och senapen. Grytan är enkel att göra och passar lika bra till fredagsmiddagen som på ett buffébord. Servera den med pasta, ris eller ett gott bröd. En fräsch grönsallad är också gott till.
Jag använde kycklingfiléer och virade bacon runt. Selleristjälkar hade jag inte hemma så det uteslöt jag. Kan inte tänka mig att det gör någon större skillnad. Äppelcidern ersattes av en fantastisk äppelmust. Jag är en Johnnys senap-älskare och använde den isstället för grovkornig senap.
Resultatet blev en helt otroligt fräsch, nyttig och god rätt. Kycklingen blev mör och fantastiskt smakrik. Buljongen/såsen var något utöver det vanliga. Fick fantastisk smak från bacon, kyckling och lök. Min kräsna son som fick smaka den redan under tillagningen, innan jag tillsatte creme fraiche. Han sa att den var godare än varm choklad – det säger en hel del ska ni veta. Jag hällde av en hel mugg åt honom och oj vad han njöt. Snåla alltså inte på äppeldrycken. Vi andra älskade såsen minst lika mycket som sonen. Det funkar lika bra med som utan creme fraiche/syrad grädde.
Det var första gången jag lagade denna kycklinggryta men garanterat inte den sista! Lovar att den kommer göra succé hos er också!
Godaste kycklinggrytan med bacon, äpple och cider, 4 portioner
2 matskedar solrosolja
2 äpplen, urkärnade, skurna i större bitar
1 gul lök, skivad
Tre selleristjälkar, skurna i bitar
8 skivor bacon
8 kycklinglår, ben- och skinnfria
1/2 l äppelcider eller äppeljuice
1 matsked grovkornig senap
1 kycklingbuljongtärning
2 matskedar crème fraiche eller syrad grädde
Salt och peppar
Hetta upp solrosolja i Crock Pot-grytan på spisen. Fräs äppelbitar i ca 3-4 minuter. Lyft ut och ställ åt sidan. Stek lök och selleri i ca 5 minuter. Lyft ut och ställ åt sidan. Vira en baconskiva runt varje kycklingdel. Låt steka i Crock Pot-grytan på spisen i ca 10 minuter, vänd då och då så att de får färg runtom. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Lägg i lök och sellerin och häll i cider. Klicka i senapen och lägg i buljongtärningen och rör så att den löses upp. Låt gå på låg effekt i 4-4,5 timme. Tillsätt sedan de stekta äppelbitarna och crème fraiche eller den syrade grädden och låt gå på svag värme i 30 minuter. Salta och peppra och servera genast.
Kycklingen ska va tinad va?
Tinad kyckling. Eller hur?
Jag använder alltid tinade produkter i min Crock Pot. Tycker att kyckling/kött etc fäller så mycket vätska annars om man lägger ner det fryst och då blir alla proportioner fel. Enligt mig alltså! Andra kan tycka annorlunda såklart! Kram!