Grillad tournedos

Långledigt, då passar man på att grilla och njuta av kvällarna lite extra. Visst, det är kasst väder ute men det hindrar inte att man drar fram gasolgrillen. Den använder vi året om.

Fredagens grillmiddag

I veckan kom jag över en fin bit tournedos. Vi grillade den hel och kryddade den bara med salt och peppar. Det är så man ska göra med fint kött – det räcker med salt och peppar. Riktigt fint kött är så smakrikt i sig att mer inte behövs. Köttet grillade vi till medium rare, precis som vi vill ha den. Lite lagom blodigt, mört och fantastiskt smakrikt och gott!

Vi grillade också underbar halloumi (älskar’t!!!) och majskolvar.

Ett fat mat kommer lassat!

Till köttet hade jag köpt två såser. Dels en god grill-bearnaise från Rydbergs, dels en sweet chipotle BBQ-sås från Såser av Erik Lallerstedt (en klassisk BBQ-sås som var rökig, mustig och gav köttet det lilla extra). Till detta pommes stripes och sallad och ett fint rött vin, Zinfandel från Bonterra.

Riktigt gott!!!

Vi hade min mamma över på middag. Hon hade aldrig ätit chokladfondanter förut, och till hennes ära blev det just chokladfondanter serverat med vaniljglass från Häagen-Dazs till efterrätt. Nomnomnom!!!

Chokladfondant med vaniljglass

Chokladfondant, 4 st

1,2 dl smör
0,6 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl
115 g mörk choklad

Smöra och mjöla 4 portionsformar. Skaka ur överflödigt mjöl, smörj och mjöla dem igen.

Smält choklad och smör tills chokladen är nästan helt smält. Görs i vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp tills smeten är ljus och tjock. Rör ihop den smälta chokladen och smöret. Häll detta i äggsmeten och rör ner mjölet. Vispa inte. Fördela smeten i formarna. (Här kan du ställa in formarna i kylen upp till flera timmar, tills du ska baka dom i ugnen. Ställ då fram dom i rumstemperatur 5-10 min innan bakning.)

Värm ugnen till 230 °. Grädda formar på en plåt i 6 till 7 minuter, mitten ska vara ganska lös, men sidorna ska vara fasta. Känn med en sticka.
Vänd upp och ner på formarna på en tallrik. Lossa kakan från formen. Servera med glass eller grädde och bär.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *