Matplanering inför Kristi Himmelsfärd

Matplanering inför Kristi Himmelsfärd
Matplanering inför Kristi Himmelsfärd

Intresset var riktigt stort för hur vi planerar inför längre båtturer, tex vad gäller planeringen av mat. Jag tänkte därför bjuda er på hur det såg ut med matplanering inför Kristi Himmelsfärd. Vi planerade att åka hemifrån torsdag morgon och åka hem söndag efter lunch. Nu blev det inte riktigt som det var tänkt, men all planering och matlagning följde ändå den ursprungliga planen. Jag skriver inget om frukost. Den bestod av yoghurt toppat med cornflakes och frukt samt mackor med smör/ost/skinka/salami samt te/kaffe/juice/O’boy, allt beroende på preferens och smak som ju skiljer sig mellan familjemedlemmarna.

Tunnbrödrullar med köttbullar och potatissallad
Tunnbrödrullar med köttbullar och potatissallad
Sillunch extra allt!
Sillunch extra allt!

Till samtliga måltider (utom korvlunchen) ingår också sallad, typ isbergssallad, tomat och gurka som vi hade med oss beräknat på ett ungefär för dessa dagar.

Är det soligt och varmt så grillar man!
Är det soligt och varmt så grillar man!
Alla hjälps åt!
Alla hjälps åt!

Torsdag
lunch: Tunnbrödrullar med köttbullar och potatissallad (se även recept nedan)
middag: Grillad oxfilé, vitlökspotatis (se recept nedan), grillad majs, färdiga såser
Fredag
lunch: Sillunch (kokt färskpotatis, tre olika sorters sill, färska räkor, färdiga stekta köttbullar, ägghalvor med köpt skagenröra, gravad lax och köpt hovmästarsås, bröd, smör, ost)
middag: Hamburgare (se även recept nedan)
Lördag
lunch: Varmkorv och bröd
middag: Förrätt Toast skagen gjord toastbröd och köpt skagenröra, Huvudrätt Köttfärssås och spaghetti och Efterrätt Glass (typ GB pinne/strut)
Söndag
lunch: Ungsomelett (här användes rester från överbliven potatis samt påläggsskinka, se grundrecept nedan)

Tunnbrödrullarna gjorde jag ordning precis innan vi åkte. Köttfärssåsen hade jag lagat till tidigare i veckan och fryst in. Hamburgarna gjorde jag också tidigare i veckan och fryst in. Oxfilén skars i bitar och vakumförpackades i god tid innan avfärd. Övrigt lagade vi till på båten. Ett tips är att förenkla genom att köpa hel- och halvfabrikat. Färdiga köttbullar, såser, skagenröra, potatissallad – det finns av bra kvalitet att köpa. Det är okej att sänka kraven och få njuta lite av resan också!

Självklart hade vi med annat smått och gott som mjukt och hårt bröd av olika slag, fikabröd (tex Pågen kanelgifflar och kokosbollar), godis, chips och ostbågar! Grönsaker och frukt. Treveckorssallad (se recept nedan). Vin, gin och tonic, öl, snaps, Coca cola, Trocadero, energidryck och Soda stream i olika smaker. Frukostflingor, yoghurt, grötrulle, mjölk, juice. Senap och ketchup. Smör och pålägg av olika slag. Typ så!

Kylskåp med frysfack.
Kylskåp med frysfack.
Skafferi.
Skafferi.
Hylla.
Hylla.
Tilltugg och grönsaker i durken.
Tilltugg och grönsaker/rotfrukter i durken.
Dricka-durken.
Dricka-durken.

Matiga tunnbrödrullar, 4 st

4 st tunnbröd, tex från Polarbröd
400 g potatissallad
40 köttbullar (ca 500 g färdiga köttbullar)
Några blad isbergssallad
5 cm gurka
1 tomat
1/4 rödlök
Sötstark senap, salt och peppar

Strimla isbergssallad. Hacka rödlöken fint. Skär gurka och tomat i mindre bitar. 
Lägg ut fyra tunnbröd. Fördela potatissalladen i en sträng längs kortsidan på tunnbröden. Toppa med köttbullar, tio på varje tunnbröd. Lägg sedan på sallad, gurka, tomat och rödlök. Avsluta genom att ringla över sötstark senap, salt och peppar efter smak. Rulla ihop längs kortsidan till en tät rulle. Rulla in tunnbrödrullen i aluminiumfolie. Se till att vika in nederkanten på folien så att fyllningen inte åker ut. Fortsätt sedan rulla. Servera smörgåsen direkt i folien. 

Amerikansk hamburgare, 4 port
800 g köttfärs
2 st schalottenlökar
2 msk matolja
salt
peppar
1 tsk Bullfightersås
1 tsk Hickorysås (röksmak)

Riv schalottenlöken och blanda den med köttfärsen och matoljan. Krydda med salt och peppar och blanda i Hickorysåsen och Bullfightersåsen. Forma färsen till 4 hamburgare. Grilla hamburgarna på båda sidorna på grill eller i stekpanna på medelvärme.

Vitlökspotatis, 4 port

1 kg kokt färskpotatis
50 g smör
3 vitlöksklyftor
salt

Skala och pressa vitlöksklyftorna. Blanda dessa med smöret. Smaka av med salt. Lägg den kokta potatisen i folie. Blir det för mycket, dela upp i två folieark. Lägg över vitlökssmöret. Vikt folien som ett paket med öppningen uppåt. Grilla i ca 10 minuter eller tills smöret smält och potatisen börjar få lite färg.

Systrarna von Sydows ugnsomelett, ca 4 port

2-3 msk olivolja
ca 10 cocktailtomater
1/2 hackad rödlök
6 ägg
4 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost
400 g hackad spenat
100 g fetaost eller chevre
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Häll olivoljan i en ugnsform, ca 25 cm i diameter och smörj den. Halvera tomaterna och sprid ut i formen med snittytan uppåt. Lägg även i lökhacket i formen. Låt stå i ugnen 10-15 minuter. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och riven ost. Salta och peppra. Tina spenaten om du använder fryst. Ta ut formen ur ugnen och sprid ut spenaten över lök och tomater. Smula över fetaosten eller chevre och häll därefter på äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills omeletten har fått färg och är genomgräddad.

Servera med sallad.

Ebbas tips på hur omeletten kan varieras:
Blandad svamp, gul lök och zucchini
Sparris i småbitar och kallrökt skinka
Tomater, rödlök och chorizo i småbitar
Sötpotatis eller färskpotatis i tärningar, lök, färsk bladspenat eller ruccola

Svärmors råkostsallad, ca 2 glassformar

1 vitkålshuvud
5-6 morötter
2 gula lökar
Riv allt. Koka upp 3/4 dl äppelcidervinäger, 3/4 dl matolja samt 1½ msk socker. Rör om och häll över råkosten. Låt stå i kylen. Detta håller ca 1-2 veckor i kylskåp.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *