Matplanering inför båtresa
Jag har fått många nyfikna frågor kring hur vi lägger upp planeringen kring våra båtsemestrar. I år var vi borta nästan fyra veckor så det blir en hel del planering på olika plan. Jag har blivit huvudansvarig för maten och tänkte skriva lite kort om min matplanering inför båtresa och under resan.
Det som finns att tillgå vad gäller matförvaring på vår båt är två kylskåp. Den ena är 55 l med ett pyttelitet frysfack, den andra är en 100 l platsbyggd kyllåda. Det finns en hylla för skafferivaror och slutligen två durkar att lägga varor i. Inte jättemycket plats alltså (även om vi är lyckligt lottade som har två mindre kylar) så det gäller att tänka smart.
Vad gäller matlagning har vi en gasolspis med två plattor och en gasolugn. Vi har också en gasolgrill.
Jag förbereder en hel del mat hemma som jag fryser in och tar med. Sedan tar vi med kylvaror, konserver, skafferivaror och bröd av olika slag. Vad gäller färdiglagad fryst/kyld mat och kylvaror tar jag med så att det räcker cirka en vecka framåt för vår familj på fyra personer.
Det jag gjorde ordning hemma i år var köttfärssås, grillad rostbiff, stekta pannkakor, hemgravad lax, rökt kalkonklubba, marinerad fläskkarré, skivad entrecôte, frysta hemgjorda ostekta hamburgare. Vi rekommenderar verklig en vacuumförpackare.
Kylvaror vi hade med var bland annat senap, ketchup, kylda såser av olika slag (typ bea, tryffelaioli etc), kyld pizzabotten, potatissallad, färdig potatisgratäng, ett paket vakumpackad köttfärs, varmkorv, grillkorv, falukorv, ost, fetaost, sylt, grädde, sill, ägg, halloumi, tortellini, gorgonzola, ost, mjölk, smör, fil, smörgåspålägg. Konserver bland annat ärtsoppa, majs, tonfisk, massaman curry-bas.
Torrvaror bland annat förkokta majskolvar, pasta, tacokryddor, tomatpuré, krossad tomat, vita bönor, lasagnette-mix, mjöl, torrjäst, nudlar, havregryn, ris, Kalaspuffar, Start med russin, knäckebröd, riskakor.
Bröd som hamburgerbröd, korvbröd, tacobröd, limpa, grovt bröd, Pågen gifflar. Sedan sånt som kaffebröd och kakor, godis och drycker av olika slag. Chips, ostbågar, popcorn, tacochips. Kaffe, te, O’boy etc. Sist men inte minst grönsaker, frukt och rotfrukter.
Under resans gång har vi kompletterat med varor från lokala skärgårdsbutiker. Jag har också kunnat plocka massor med hallon och blåbär som vi kunnat frossa i under resan.
Detta har resulterat i luncher som rostbiff med potatissallad, varmkorv med bröd, grillkorv med bröd, sillunch, kall kalkonklubba med potatis, utflyktsmackor med köttbullar och potatissallad, ärtsoppa och pannkaka, Ebbas omelett, enchiladas, toast med tonfiskröra, raggarmacka etc. Middagar som grillad fläskkarré med grillad potatis, entrecôte med grillad potatis, köttfärssås och spaghetti, ugnsbakad falukorv med pasta, tacos, hamburgare, halloumiburgare, gorgonzolapasta, korv stroganoff med ris, lasagnette, kyckling massaman med bröd, pyttipanna, fläskfilégryta med Stockholmare, köttbullar med potatisgratäng.
Vissa av rätterna ovan har vi ätit en gång, vissa två gånger, andra tre!
Utöver detta har vi såklart ätit frukost, mellanmål, glassar, efterrätter, ätit på restaurang, tagit hämtmat, fikat etc.
Några av recepten på rätterna vi ätit ovan kommer separata inlägg om. Det gäller ju att förenkla till och med de allra enklaste recepten när man är ombord och iväg!
Senaste kommentarer