Matplanering inför båtresa

Matplanering inför båtresa

Jag har fått många nyfikna frågor kring hur vi lägger upp planeringen kring våra båtsemestrar. I år var vi borta nästan fyra veckor så det blir en hel del planering på olika plan. Jag har blivit huvudansvarig för maten och tänkte skriva lite kort om min matplanering inför båtresa och under resan.

Grillad fläskkarré med grillad potatis.
Ugnsbakad falukorv.

Det som finns att tillgå vad gäller matförvaring på vår båt är två kylskåp. Den ena är 55 l med ett pyttelitet frysfack, den andra är en 100 l platsbyggd kyllåda. Det finns en hylla för skafferivaror och slutligen två durkar att lägga varor i. Inte jättemycket plats alltså (även om vi är lyckligt lottade som har två mindre kylar) så det gäller att tänka smart.

Tunnbrödrullar med köttbullar och potatissallad.
Pannkaka med sylt och grädde.

Vad gäller matlagning har vi en gasolspis med två plattor och en gasolugn. Vi har också en gasolgrill.

Hamburgare med bröd.
Halloumi-burgare.
Toast Skagen till förrätt.

Jag förbereder en hel del mat hemma som jag fryser in och tar med. Sedan tar vi med kylvaror, konserver, skafferivaror och bröd av olika slag. Vad gäller färdiglagad fryst/kyld mat och kylvaror tar jag med så att det räcker cirka en vecka framåt för vår familj på fyra personer.

Färdigköpt brownie med grädde och bär.
Det blev mycket matlagning under semestern, men det är bara kul (för det mesta)!
Gorgonzola-pasta.

Det jag gjorde ordning hemma i år var köttfärssås, grillad rostbiff, stekta pannkakor, hemgravad lax, rökt kalkonklubba, marinerad fläskkarré, skivad entrecôte, frysta hemgjorda ostekta hamburgare. Vi rekommenderar verklig en vacuumförpackare.

Nyttigt snacks!
Trevligt att sitta ute i Askfatshamnen!

Kylvaror vi hade med var bland annat senap, ketchup, kylda såser av olika slag (typ bea, tryffelaioli etc), kyld pizzabotten, potatissallad, färdig potatisgratäng, ett paket vakumpackad köttfärs, varmkorv, grillkorv, falukorv, ost, fetaost, sylt, grädde, sill, ägg, halloumi, tortellini, gorgonzola, ost, mjölk, smör, fil, smörgåspålägg. Konserver bland annat ärtsoppa, majs, tonfisk, massaman curry-bas.

Nacho de luxe/tacos.
Enchiladas fyllda med överbliven chili con carne.

Torrvaror bland annat förkokta majskolvar, pasta, tacokryddor, tomatpuré, krossad tomat, vita bönor, lasagnette-mix, mjöl, torrjäst, nudlar, havregryn, ris, Kalaspuffar, Start med russin, knäckebröd, riskakor.

Korv i bröd är en klassiker!
Raggarmacka.
Korv Stroganoff med ris.

Bröd som hamburgerbröd, korvbröd, tacobröd, limpa, grovt bröd, Pågen gifflar. Sedan sånt som kaffebröd och kakor, godis och drycker av olika slag. Chips, ostbågar, popcorn, tacochips. Kaffe, te, O’boy etc. Sist men inte minst grönsaker, frukt och rotfrukter.

Ostbricka och spel avslutade kvällen.

Under resans gång har vi kompletterat med varor från lokala skärgårdsbutiker. Jag har också kunnat plocka massor med hallon och blåbär som vi kunnat frossa i under resan.

Lasagnette.
Köttfärssås och spaghetti.
Båtlagad chili con carne

Detta har resulterat i luncher som rostbiff med potatissallad, varmkorv med bröd, grillkorv med bröd, sillunch, kall kalkonklubba med potatis, utflyktsmackor med köttbullar och potatissallad, ärtsoppa och pannkaka, Ebbas omelett, enchiladas, toast med tonfiskröra, raggarmacka etc. Middagar som grillad fläskkarré med grillad potatis, entrecôte med grillad potatis, köttfärssås och spaghetti, ugnsbakad falukorv med pasta, tacos, hamburgare, halloumiburgare, gorgonzolapasta, korv stroganoff med ris, lasagnette, kyckling massaman med bröd, pyttipanna, fläskfilégryta med Stockholmare, köttbullar med potatisgratäng.

Pizza till förrätt!

Vissa av rätterna ovan har vi ätit en gång, vissa två gånger, andra tre!

Fika med utsikt!
Födelsedagsfrukost med nybakat från Möja bageri.
Helt underbart fikabröd!
Glasspaus på promenaden!

Utöver detta har vi såklart ätit frukost, mellanmål, glassar, efterrätter, ätit på restaurang, tagit hämtmat, fikat etc.

Mumsiga pizzor!
Mat som inte var anpassat efter take-away och som inte heller var det godaste vi har ätit.

Några av recepten på rätterna vi ätit ovan kommer separata inlägg om. Det gäller ju att förenkla till och med de allra enklaste recepten när man är ombord och iväg!

Kyckling massaman med båtbakat bröd.
Och jag passade på att baka bröd
Pyttipanna.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *