Midsommarhelgen i korthet

Vilken härlig midsommarhelg jag har haft! Fullt ös med mycket god mat och trevligt sällskap. Svärföräldrarna har bott hos oss hela helgen. I morse tog de barnen med sig och tillsammans ska de spendera några dagar på Öland med förhoppningsvis mycket bad och många spännande utflykter. Mattias och jag är alltså solokvist fram till fredag. Synd bara att man jobbar, men något roligt ska vi hitta på tänkte vi!

Midsommarafton firade vi hemma hos. Svärföräldrarna och även min mamma var här.

Vi hade fantastiskt fint väder. Varmt och soligt! Mer kunde man inte önska sig! Vi åt en helt underbar traditionell midsommarlunchbuffé som vi körde i repris även på midsommardagens lunch. Resten av dagen satt vi ute. Vi drack drinkar och åt tilltugg. Till middagen grillade vi fläskkarré och friterade egen pommes. Till detta sallad, såser, vitlöksbröd och ost och kex. Blev många portioner för mig kan jag säga. Maten smakade gudomligt och vin, ost och kex åt jag sedan för glatta livet. Efter middagen tog vi ett härligt spabad hela familjen utom mamma som inte hade fått med sig badkläderna. Kvällen avslutades med rabarber- och jordgubbspaj med vaniljsås. Sen var man mätt och mycket nöjd med dagen!

Midsommardagen bjöd inte på lika fint väder. Vi var därför mest hemma och tog det lugnt. På kvällen var vi bortbjudna på middag till svägerskorna som bor en bit bort från oss. Vi bjöds på underbara matpajer (skulle bra gärna vilja ha receptet på den gudagoda ädelost- och broccolipajen som var den enligt mitt tycke godaste av de tre pajerna) och god jordgubbstårta.

Söndagen var inte lika lugn den. Det var dags för Filippas traditionella släktkalas med lunch och fika. 25 personer var vi totalt. Kul men intensivt och mycket jobb för mig, både innan i form av förberedelser och under och efter själva festen. Men det var det verkligen värt! Vi bjöd på bröd, smör och ost, blandad sallad, skivad kassler, köttbullar, potatissallad, syltlök, köttfärspaj och västerbottenpaj. Skumpa, vitt vin, rosévin, rött vin, öl, cider, alkoholfri bål och saft. Pajerna tog slut i ett rykande nafs och var mest poppis! Till efterrätt blev det pinocchiotårta som var helt ljuvlig (förutom grädde och färska svenska jordgubbar fyllde jag den med ett tunt lager hemgjord vaniljkräm som lyfte tårtan ytterligare ett snäpp från god till just ljuvlig), kardemummabullar och mängder av olika kakor. Kaffe och te. Även denna dag hade vi fantastisk tur med vädret. Det kom en kort skur precis innan lunch, men sedan var det strålande sol resten av dagen. Tur det, för hur skulle vi annars fått plats inne i huset?!

Söndagen avslutades traditionsenligt med hemgjorda hamburgare och de vanliga goda tillbehören som bröd, ost, hamburgerdressing, guacamole, bearnaisesås, röd lök, senap, ketchup, tomat, gurka, paprika och isbergssallad. Potatissallad fanns det också. Enkelt men ack så gött!

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär. Dela tårtan på mitten. Flytta den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på botten och fördela frukt och bär. Lägg på den andra bottnen. Klart att äta eller förvara tårtan i kylskåp.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *