Nyttiga kakor – Chocolate chip bean cookies
Nyttiga kakor och bakverk, finns de verkligen? Ja, faktiskt! Jag är egentligen av den åsikten att ska det vara så ska det vara. När jag äter vill jag unna mig utan att behöva känna dåligt samvete. Man måste få frossa då och då. Men alla kan, eller vill, inte av olika anledningar äta onyttigt fikabröd. Kanske behöver man gå ner i vikt, är inne i en intensiv träningsperiod, bara vill skippa onödigt socker eller vill äta gott oftare än någon gång då och då. Tur då att man kan baka hälsosamma alternativ. Dessa behöver dessutom inte smaka sämre på något vis. Tvärtom!
Idag har jag bakat beviset på att nyttigt kan vara hur gott som helst! Jag bakade två olika omgångar chocolate chip cookies, en sats med lakrits och en utan (alla är inte lakritsfantaster som jag och Filippa). Kakorna är helt glutenfria, fria från raffinerat socker, ägg och mejeriprodukter och är dessutom helt vegan! Mjölet är helt enkelt utbytt mot svarta bönor och det bästa är att det smakar eller märks inte ett dugg – fantastiskt!
Receptet på dessa kakor hittade jag i ett gammalt nummer av Buffé och finns på ICAs hemsida. Jag har som vanligt ändrat lite grann. Jag minskade tex på mängden honung och mörk choklad. Tranbären uteslöt jag och istället tog jag hackade gojibär doppade i mörk choklad. Jag ville testa att använda mitt lakritspulver från Haupt och gjorde därför en extra omgång lakritskakor och tog 1 msk lakritspulver i smeten.
Kakorna är söta, sega och har väldigt mycket chokladsmak. De chokladdoppade gojibären ger sötma, cayennepeppar ger lätt välsmakande hetta och flingsalt på toppen ger den där extra pricken över i. Grymt goda!
Lakritsen gav ytterligare en extra dimension och jag är övertygad om att även personer som inte gillar lakrits kommer att tycka om dom!
Chocolate chip bean cookies, 10-15 st små kakor
3/4 dl honung
2 msk chiafrö
2 dl kokta svarta bönor
2 msk kokosolja
3/4 dl kakao
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3/4 dl hackad choklad
½ dl hackade torkade tranbär
flingsalt att strö över
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda chiafrö och honung, låt stå och svälla. Mixa bönor, kokosolja, kakao, vanilj och cayenne slätt, tex med handmixer. Rör i chiablandningen, choklad och tranbär. Klicka ut på bakpappersklädd plåt och strö flingsalt över. Baka på 175 grader i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna! Förvara kakorna i kyl eller frys.
Senaste kommentarer