Smart Mat

Att Leva Sunt innebär för mig att äta rätt och vara uppmärksam på den egna kroppen och välbefinnandet. Vad äta rätt innebär är individuellt och jag utgår ifrån det som just jag mår bra av. Att Leva Sunt innebär för mig också att bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle. Vi har bara en jord och den ska vi vara rädda om.

Här kommer den gröna maten in. Jag tror vi måste en balanserad kost med mer frukt och grönt och mindre rött kött. Förutom att man mår bättre och håller sig friskare med denna typ av mat är det även positivt ur klimatsynpunkt. Kött är den livsmedelsgrupp som står för de högsta värdena när det gäller utsläpp av växthusgaser och nötkött har de högsta. För en mer hållbar framtid måste vi alltså äta mindre kött. Vegetabilier ger lika mycket näring som kött så man behöver inte oroa sig för det om man går över till mer grönt i kosten.

Har ni hört talas om Smart Mat från Felix? De började utvecklas för ett antal år sedan och ska ha hälsosamma mervärden och vara skonsamma mot klimatet. Sortimentet har hittills bestått av en kalkonbiff och en nötfärsbiff. Nu har sortimentet även kompletterats med gröna nyheter – Hirsnuggets och Hirsbiffar i tre olika smaksättningar. Nyheterna är proteinrika och med ett fullvärdigt protein. De innehåller bara naturliga ingredienser, inga E-nummer, är inte baserade på soja, har en hälsosam fettsammansättning och innehåller hela korn, låg salthalt och ett fullvärdigt protein. Smakerna är anpassade för att passa både barn och vuxna.

Det här är så himla rätt, trendigt och passar perfekt in i mitt Leva Sunt-motto.

Självklart ville jag testa den gröna nyheten. Kvällens middag blev därför Hirsbiff Original och Hirsbiff Italiensk, bulgursallad och tzatziki. Ett speciellt framtaget recept som ska ge den rätta balansen mellan protein, fett och kolhydrater, vilket i sin tur leder till god hälsa och lång mättnadskänsla efter varje måltid.

Jag tyckte biffarna var goda. Speciellt den med italiensk smak. De innehåller hela korn men kändes tyvärr ändå lite för degiga i mitten. Men smaken var som sagt god för det. Mattias, som är skeptisk till vegetarisk mat, tyckte biffarna var okej, men föredrar helt klart köttfärsbiffar. Filippa tyckte som jag och Gustaf som Mattias. Bulgursalladen tyckte jag var riktigt god. En riktigt fräsch blandning som även passar utmärkt till andra rätter, tex kyckling, en bit kött eller just köttfärsbiffar.

Jag tror på konceptet Smart Mat och hoppas verkligen att det kommer bli en succé!

Bulgursallad, 4 port

3 dl okokt bulgur
1/2 ask körsbärstomater
1/2 rödlök
persilja
2 msk rapsolja
1/2 msk äppelcidervinäger
1 tsk citronjuice
salt, peppar, ev rostade pumpafrön

Koka bulgur och låt svalna. Blanda den sedan med hackad rödlök, hackade tomater och persilja. Gör en vinägrett av rapsolja, vinäger och citronjuice. Häll vinägretten på bulgursalladen och låt dra. Smaka av med salt och peppar och toppa ev salladen med rostade pumpafrön.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *