Snabb smidig sommarmat
Just nu lagar vi gärna lättare mat till lunch och middag. Dels på grund av värmen, dels på grund av att jag gör en kyl- och frystömning inför hösten. Jag passar på att testa spännande recept jag hittar på olika sajter/bloggar. Igår blev det nyttig och god kycklingpaj jag verkligen kan rekommendera. Idag blev det ett recept på snabb smidig sommarmat jag hittade hos inspiratören Terese Alvén.
Receptet är på en nyttig och god ugnsomelett där man i princip kan slänga ner vilka rester som helst som ligger hemma i kylen och skräpar. Jag hade bara i tomater och skivad korv. Tog den lättmjölk jag hade hemma och en överbliven ostkant som låg i frysen och väntade på att användas. Min son är ju rätt kinkig när det kommer till grönsaker så de får ingå i en god sallad på sidan om istället.
Omeletten blev supergod. Till och med Gustaf älskade den (tomaterna plockade han visserligen bort då han inte gillar varma grönsaker). Omeletten blev dock väldigt lös och rinnig trots att jag lät den stå till sig i rumstemperatur i ca 20 minuter, Nästa gång ska jag minska på vätskemängden, ha mer fyllning samt låta den stå något längre tid i ugnen.
Ugnsomelett med kylens godsaker
6-7 ägg
5-6 dl mjölk
3-4 tomater
Lök av något slag
Svamp, potatis, grönsaksrester, korv, kyckling eller liknande
3-4 nävar riven ost
Krydda med havssalt och svartpeppar
Olivolja till ugnsformen
Sätt ugnen på 225 grader. Häll lite olivolja i en ugnsform och lägg ner de delade tomaterna. Hacka lök och lägg ner i formen. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Under tiden, dela övriga ingredienser. Stek korv, svamp eller andra grönsaker du vill ha i omeletten. Vispa ihop ägg, mjölk och hälften av osten. Salta och peppra. Ta ut ugnsformen. Häll över äggblandningen. Lägg ner övriga ingredienser du vill ha med. Toppa med resten av osten. Sätt in i ugnen i 25-301 min tills omeletten får färg. Servera med en fräsch sallad och ett gott bröd.
Dela tomaterna och sprid ut i formen med “skärsidan” upp. Lägg i lökhacket i formen. Ställ in detta i ugnen (cirka 10 minuter, inte så noga)
Och när du fått in formen i ugnen – ta fram en bunke, rör ihop ägg, mjölk och riven ost, salta och peppra.
Ta ut ugnsformen, nu har tomater och lök fått färg. Häll över äggblandningen. Ploppa ner övriga ingredienser.
Grädda i cirka 25 – 30 min tills omeletten får färg. Klart! Servera med en enkel grönsallad och en enkel senapsdressing (på olivolja, äppelcidervinäger, citron, senap, salt och peppar).
Senaste kommentarer