Tempeh på svenska
(pressutskick, ej betalt inlägg) Min kost har förändrats de senaste åren. Inte drastiskt men märkvärt. Som för så många andra har de vegetariska alternativen allt mer smugit sig in på menyn. Det började med Meat free monday men vegetariskt har nu blivit ett normalt inslag i vardagen. Våra topp 3 är Halloumilasagne, Indisk dahl och Spagetti och köttfärssås utan köttfärssås. Jag har länge varit intresserad av att testa tempeh och nu har jag fått chansen att testa tempeh på svenska.
Tempeh är ett 100% växtbaserat protein. Det är en uråldrig produkt från Indonesien som framställs på fermenterade sojabönor. Nu har företaget A2O [A´TVÅ´O] gjort en svensk variant. Den görs på gula ärtor från Öland, quinoa från Skåne och gråärt från Närke. Produktionen sker i Vårby utanför Stockholm. Produkten är inte tänkt som en ersättning för kött utan något man väljer för att det är gott, nyttigt och miljösmart.
I dagarna lanserar A2O marinerad svensk tempeh i tre olika smaker – Husman, Korean chili och Procencale. Husman med klassiska nordiska smaker från brynt lök, timjan, vitpeppar och karljohanssvamp. Korean chili med syrliga toner från fermenterad chili. Provencale med smak av örter från Sydeuropa. Smaker som jag tror kan attrahera en bred publik. Själv ser jag mycket fram emot att få testa Tempeh Korean chili i en smaskig poke bowl.
Ni som hänger med på bloggen kanske minns att jag tipsade om tempeh på svenska och framtidens mat redan förra året? Jag träffade på A2O under Smaka på Stockholm 2019, fick veta mer om företaget och produkterna samt smaka tacos med tempeh. Och nu är alltså framtidens mat ut i en butik nära dig!
Jag ska självklart också testa produkterna och återkommer inom kort med smakrecension!
Vilken konstisens hat tempeh? Jag har vegan, men har aldrig provat det … Haha. 😉
Har faktiskt inte hunnit testa ännu, men lovar att rapportera efter detta!