Två sockerbagare här bor i staden…

I fredags var jag och barnen iväg till den lokala stranden. Tanken var att vi skulle ha en heldag där. Vi skulle ha med matsäck, beachvolleybollen, frisbee och leka och bada så det stod härliga till. Jag stekte pannkakor som jag fyllde med sylt, gjorde fruktsallad, bredde smörgåsar och blandade saft. Men något saknades! Gott fika såklart!

Det gick ju inte för sig. Barnen anmälde sig mycket frivilliga till att baka något. Sockerkaka är enkelt och gott och något jag varken bakat eller ätit på evigheter. Helt ärligt tror jag mina barn aldrig ens har ätit sockerkaka. Tigerkaka har vi bakat och ätit, men inte sockerkaka. Inte hemma i alla fall. Sockerkaka fick det alltså bli plus att jag stoppade ner våra goda kanelsticks från Vilmas i kylväskan.

SockerbagarnaFett najs!

Helt på egen hand snodde barnen ihop sockerkakan (fast jag fanns på plats för hjälp och övervakning). En klassisk sockerkaka blev det. Barnen var jätteduktiga och klarade av uppgiften galant! Och vilket fint och fantastiskt gott resultat! Det här får de gärna göra om fler gånger!

Men hur gick det med turen till stranden? Vi packade allt och åkte iväg. Men när vi kom fram insåg vi att vädret inte riktigt var med oss. Det var inte kallt egentligen utan 25 grader i luften men det var mulet och blåste något enormt. Barnen hoppade såklart ändå i vattnet och tog sig ett dopp, men efter ett tag frös dom så de skakade. Efter någon timme gav vi upp. Istället åkte vi hem, ringde några kompisar med barn i samma åldrar och picknickade och fikade hemma hos dom istället.

Slutet gott, allting gott. Och gott det var det!!! Både sällskapet, maten och fikat!

Sockerkaka

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Rivet citronskal

Smör och ströbröd till formen

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, rivet citronskal och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smörj och bröa en form och häll ned smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen på 175v grader i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *