Två sockerbagare här bor i staden…
I fredags var jag och barnen iväg till den lokala stranden. Tanken var att vi skulle ha en heldag där. Vi skulle ha med matsäck, beachvolleybollen, frisbee och leka och bada så det stod härliga till. Jag stekte pannkakor som jag fyllde med sylt, gjorde fruktsallad, bredde smörgåsar och blandade saft. Men något saknades! Gott fika såklart!
Det gick ju inte för sig. Barnen anmälde sig mycket frivilliga till att baka något. Sockerkaka är enkelt och gott och något jag varken bakat eller ätit på evigheter. Helt ärligt tror jag mina barn aldrig ens har ätit sockerkaka. Tigerkaka har vi bakat och ätit, men inte sockerkaka. Inte hemma i alla fall. Sockerkaka fick det alltså bli plus att jag stoppade ner våra goda kanelsticks från Vilmas i kylväskan.
Helt på egen hand snodde barnen ihop sockerkakan (fast jag fanns på plats för hjälp och övervakning). En klassisk sockerkaka blev det. Barnen var jätteduktiga och klarade av uppgiften galant! Och vilket fint och fantastiskt gott resultat! Det här får de gärna göra om fler gånger!
Men hur gick det med turen till stranden? Vi packade allt och åkte iväg. Men när vi kom fram insåg vi att vädret inte riktigt var med oss. Det var inte kallt egentligen utan 25 grader i luften men det var mulet och blåste något enormt. Barnen hoppade såklart ändå i vattnet och tog sig ett dopp, men efter ett tag frös dom så de skakade. Efter någon timme gav vi upp. Istället åkte vi hem, ringde några kompisar med barn i samma åldrar och picknickade och fikade hemma hos dom istället.
Slutet gott, allting gott. Och gott det var det!!! Både sällskapet, maten och fikat!
Sockerkaka
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Rivet citronskal
Smör och ströbröd till formen
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, rivet citronskal och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smörj och bröa en form och häll ned smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen på 175v grader i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
Senaste kommentarer