Bästa laxen?!
Vi grillar året runt. Nu på sommaren såklart mer frekvent än under övriga delen av året. Mestadels grillar vi kött men ibland har vi även grillat tonfiskfiléer. Lax har vi faktiskt aldrig grillat. Konstigt nog, med tanke på hur ofta vi äter lax och hur mycket hela familjen älskar lax.
I veckan tog vi dock ”mod” till oss och fixade, om möjligt, världens godaste lax! Alltså WOW! Det här måste ni göra. Receptet hittade jag hos en bekant till mig, Lovisa Sandströms, aka Lofsans, inspirerande blogg. Lovisas man Hans, som jobbat som kock, gästbloggar om att grilla lax på nytt. Förutom det grymma receptet ger han många bra råd om hur man bäst går till väga för att grilla lax på ett smidigt sätt.
Hans rätt kallar han ”Pulled Laks med limesyrad rödlök, picklad gurka, halloumi och grillat surdegsbröd. Det är en perfekt rätt att bjuda gäster på, eftersom du kan göra nästan allt dagen innan och sedan bara tända grillen och köra igång medan gästerna beundrar dina pelargoner”. Själva åt vi laxen med basilikadressad nypotatis, romsås, limesyrad rödlök och grönsaker.
Säger igen, SÅ GOTT!!!! Hela familjen var helt såld!!! Det här kommer vi laga till snart igen – det är ett som är säkert! Vi tog alla om flera gånger.
Grillad lax, 4 port
Blanda i en stor bunke:
1 kruka fint hackad koriander
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl ljus soya
1 msk thai-fisksås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk brun farin
3 msk flytande honung
1 dl vitt vin
1 msk sesamolja
1 pressad lime
Lägg en rejäl laxfilé på ca 900 gram med skinnet kvar i dubbla fryspåsar och häll över marinaden. Se till så allt skvimpar runt så allt täcks, pressa sedan ut all luft så att du nästan har skapat laxvaacum, knyt ihop ordentligt och lägg i kylen till det är dags att grilla nästa dag. Vänd gärna påsen några gånger under detta dygn.
När det är dags att grilla tar du ur laxen ur påsen, häller av all marinad och lägger sedan på grillen med skinnet upp en kort stund så att köttsidan får fin yta. Vänd sedan så att skinnet hamnar nedåt och stäng locket. Låt laxen bli färdig. Lite beroende på tjocklek tar det ca 10-20 min.
Vi använde termometer och grillade vår lax till 56 grader.
Limesyrad rödlök:
Skala och skiva tre stycken rödlökar mycket tunt. Lägg dem i en bunke. Pressa över saft från tre stycken lime samt ett krm salt. Blanda runt och häll sedan över allt till en tät fryspåse. Sug ut all luft och knyt åt ordentligt. Låt vila i kylen över natten.
Senaste kommentarer