Firad enligt tradition

Kalas för Filippa

Så var Filippa firad och klar precis som traditionen bjuder. Firandet av mina barns födelsedagar sker numera i tre steg. Ett barn-/kompiskalas, ett familjekalas och ett släktkalas. Filippas kompiskalas firades i början på juni, familjekalaset på självaste midsommarafton och släktkalaset gick av stapeln idag.

Vi var något färre än vi brukar vara vid släktkalasen då barnens sysslingar med familjer och min syster med familj inte kunde komma. Men vi som var på plats firade Filippa desto mer!

Som traditionen ger bjöd vi på lunch med efterföljande fika. Idag blev de tre olika sorters pajer, grönsallad och bröd med smör och ost till lunch. En ost- och skinkpaj, en köttfärspaj och en fetaostpaj. Vi försökte anpassade pajerna efter gästernas allergier och smak. En är laktosintollerant så samtliga pajer var laktosfria och en gillar inte lök så löken skippades i fetaostpajen. Allt för att gästerna ska trivas och må väl!

Vin, öl och alkoholfritt till dricka.

Efterrätten!

Till efterrätt blev det såklart pinocchiotårta – what else liksom?! Laktosfri givetvis. Hembakta mördegskakor och Dumle Mini Cookies som komplement. Te och kaffe.

Presentöppning

I present fick Filippa pengar och presentkort. Precis vad hon önskat sig!

Sammanfattningsvis ett riktigt lyckat kalas!

Fetaostpaj

Fetaostpaj, 4-6 port

2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg

Fyllning:
2 gula lökar
2 tomater
smör
150 g fetaost

Äggstanning:
3 ägg
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken. Skär lök och tomater i klyftor. Fräs löken mjuk i smör. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Varva lök, tomater och ost i pajen. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Köttfärspaj

Köttfärspaj, 4 port

2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost

Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!

Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj

2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

150 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar
Tomat skuren i tunna skivor.

Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

Chokladsnurror

5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och matfett i en bunke och knåda ihop till en deg. Dela degen på hälften. I den ena halvan bakar du in vaniljsocker, i den andra kakao. Kavla ut degarna till avlånga plattor. Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa. Rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugn ca 6 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Karoline skriver:

    Så mysigt med födelsedag och att dessutom få fira den X3 måste ju vara rena drömmen.
    Mumsiga pajer och supersöt födelsedags tjej.
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *