Firad enligt tradition
Så var Filippa firad och klar precis som traditionen bjuder. Firandet av mina barns födelsedagar sker numera i tre steg. Ett barn-/kompiskalas, ett familjekalas och ett släktkalas. Filippas kompiskalas firades i början på juni, familjekalaset på självaste midsommarafton och släktkalaset gick av stapeln idag.
Vi var något färre än vi brukar vara vid släktkalasen då barnens sysslingar med familjer och min syster med familj inte kunde komma. Men vi som var på plats firade Filippa desto mer!
Som traditionen ger bjöd vi på lunch med efterföljande fika. Idag blev de tre olika sorters pajer, grönsallad och bröd med smör och ost till lunch. En ost- och skinkpaj, en köttfärspaj och en fetaostpaj. Vi försökte anpassade pajerna efter gästernas allergier och smak. En är laktosintollerant så samtliga pajer var laktosfria och en gillar inte lök så löken skippades i fetaostpajen. Allt för att gästerna ska trivas och må väl!
Vin, öl och alkoholfritt till dricka.
Till efterrätt blev det såklart pinocchiotårta – what else liksom?! Laktosfri givetvis. Hembakta mördegskakor och Dumle Mini Cookies som komplement. Te och kaffe.
I present fick Filippa pengar och presentkort. Precis vad hon önskat sig!
Sammanfattningsvis ett riktigt lyckat kalas!
Fetaostpaj, 4-6 port
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Fyllning:
2 gula lökar
2 tomater
smör
150 g fetaost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken. Skär lök och tomater i klyftor. Fräs löken mjuk i smör. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Varva lök, tomater och ost i pajen. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Köttfärspaj, 4 port
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost
Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!
Ost- och skinkpaj
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
150 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar
Tomat skuren i tunna skivor.
Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Chokladsnurror
5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och matfett i en bunke och knåda ihop till en deg. Dela degen på hälften. I den ena halvan bakar du in vaniljsocker, i den andra kakao. Kavla ut degarna till avlånga plattor. Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa. Rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugn ca 6 minuter.
Så mysigt med födelsedag och att dessutom få fira den X3 måste ju vara rena drömmen.
Mumsiga pajer och supersöt födelsedags tjej.
Kram