Middag på 15 minuter

Middag på 15 minuter

Middag på 15 minuter

Majoriteten av svenskarna känner stress i samband med middagen på vardagar. Inte så konstigt då de flesta måste bolla heltidsjobb, lämna och hämta barn, egna och barnens aktiviteter och hushållsbestyr. Vi hinner eller orkar inte laga nyttig mat, saknar inspiration och håller oss till samma rätter vecka för vecka. Det finns några enkla tips jag vill dela med mig av som fungerar för mig. Planering och rutiner är A och O. Se till att få en bra översikt över veckan och gör upp en plan. Förbered maten dagen innan så långt det går, tex marinera kycklingen och koka riset. Laga extra mycket mat när du ändå är igång och ät resterna nästa dag. Handla mat online. Låt någon annan, tex en Crock Pot, laga maten medan du gör något av alla dina måsten (eller kanske chillar lite i soffan). Självklart finns det också bra mat som går snabbt att slänga ihop.

Omelett med spenat, färska örter och fetaost

Omelett med spenat, färska örter och fetaost

Det finns receptsidor på nätet med middagar som går snabbt att laga. Är ni som mig som älskar att bläddra och inspireras av kokböcker vill jag tipsa om kokboken Middag på 15 minuter – Gott och vällagat för hela familjen av Maria Zihammou som precis har kommit ut i butik. Jag har en av hennes tidigare kokböcker och har lagat mycket från denna bok. Den nya kokboken är också riktigt bra.

Arabisk macka med tomatsalsa

Arabisk macka med tomatsalsa

God mat som gör gott för hela familjen behöver inte ta lång tid att laga. I Middag på 15 minuter ger Maria oss förslag på smarta tidsbesparande knep följt av enkla recept med mycket smak och bra råvaror. Det gäller att vidga vyerna och tänka utanför boxen. En middag kan lika gärna vara en gratinerad macka med fräsch sallad, en smakrik korv med goda tillbehör eller en delikatessbricka med goda grejer som inte kräver någon tillagning alls. Det viktiga är, precis som Maria skriver, egentligen inte själva maten utan ätandet, den där stunden tillsammans runt matbordet som är guld värld och ändå den viktigaste delen i en lyckad måltid. Detta oavsett om det som står på bordet är omelett med fetaost, örter och gott bröd, grönsaksfritters, ratatouillekyckling,  soppa, pasta, sallad, gratäng eller kryddiga fisktacos. Samtliga dessa rätter hittar du för övrigt recept på i boken.

Fräst fläskfärs med ingefära och glasnudlar

Fräst fläskfärs med ingefära och glasnudlar

Jag gillar boken och tror att många kommer ha stor nytta av både tips och recept. Det är enkla och fräscha recept. Jag gillar att stå och pyssla i köket men visst kan det vara skönt att snabbt kunna slänga ihop något när man varken har förberett eller tiden är knapp. Då ska jag testa att laga någon av mina tre favoritrecept i boken: Fräst fläskfärs med ingefära och glasnudlar, Arabisk macka med tomatsalsa eller Omelett med spenat, färska örter och fetaost.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *