Spagetti och köttfärssås utan köttfärssås

Spagetti och köttfärssås utan köttfärssås
Spagetti och köttfärssås utan köttfärssås

Idag ska vi till barnens stora lycka laga och äta en av deras favoriträtter, spagetti och köttfärssås. Fast det blir spagetti och köttfärssås utan köttfärsås. Det blir helt enkelt spagetti och belugabolognese. En vegetarisk bolognese som både till utseende och smak är likt en helt vanlig köttfärssås. Inte minst om man använder samma kryddning som till sin vanliga köttfärsås. Ja, lite fantasi kanske man ska ha eller något suddig syn, men ändå. Oavsett om den är lik köttoriginalet eller inte är det en fantastisk bolognese som jag tycker alla ska testa!

Den här belugabolognesen är både supergod och mättande och ett bra sätt att få i både sig själv och familjen grönsaker. Jag mixar min belugabolognese ganska slät med mixerstav just för att den i högre grad ska se ut som vanlig köttfärssås. Det är inget man måste göra. Man kan också ha i någon eller ett par deciliter grädde eller crème fraiche för att få en mjukare smak.

Ner med alla torra ingredienser. Smidigt, bara att ha i allt utan att bryna först.
Ner med alla torra ingredienser. Smidigt, bara att ha i allt utan att bryna först.
I med resten!
I med resten!
Rör om, sätt på locket och gör något helt annat i ca 5 timmar.
Rör om, sätt på locket och gör något helt annat i ca 5 timmar.
Din bolognese är klar. Ät som den är eller mixa till önskad konsistens.
Din bolognese är klar. Ät som den är eller mixa till önskad konsistens.

För er som händelsevis inte har testat belugalinser så är det pärlemorssvarta pyttesmå bollar som med sin tuggighet passar perfekt i vilken sallad eller gryta som helst.

Belugabolognse. Kan man lura kidsen att det är vanlig köttfärssås måntro?!
Belugabolognse. Kan man lura kidsen att det är vanlig köttfärssås måntro?!

Belugabolognese, 4-6 port

2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
3 dl belugalinser
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Krossade tomater, 500 g
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl ketchup
2 dl rödvin alt 2 dl vatten
1 msk soja
salt och peppar

Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Lägg ned i Crock Pot. Tillsätt kryddorna och buljongtärningen. Häll i krossade tomater, ketchup, vin eller vatten och soja. Låt gå på svag värme ca 5 timmar eller hög effekt i 3 timmar. Mixa såsen till önskad konsistens. Vill du ha mer tuggmotstånd behöver du inte mixa alls. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera med spagetti och toppa med nyriven parmesanost.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *