Spagetti och köttfärssås utan köttfärssås

Idag ska vi till barnens stora lycka laga och äta en av deras favoriträtter, spagetti och köttfärssås. Fast det blir spagetti och köttfärssås utan köttfärsås. Det blir helt enkelt spagetti och belugabolognese. En vegetarisk bolognese som både till utseende och smak är likt en helt vanlig köttfärssås. Inte minst om man använder samma kryddning som till sin vanliga köttfärsås. Ja, lite fantasi kanske man ska ha eller något suddig syn, men ändå. Oavsett om den är lik köttoriginalet eller inte är det en fantastisk bolognese som jag tycker alla ska testa!
Den här belugabolognesen är både supergod och mättande och ett bra sätt att få i både sig själv och familjen grönsaker. Jag mixar min belugabolognese ganska slät med mixerstav just för att den i högre grad ska se ut som vanlig köttfärssås. Det är inget man måste göra. Man kan också ha i någon eller ett par deciliter grädde eller crème fraiche för att få en mjukare smak.




För er som händelsevis inte har testat belugalinser så är det pärlemorssvarta pyttesmå bollar som med sin tuggighet passar perfekt i vilken sallad eller gryta som helst.

Belugabolognese, 4-6 port
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
3 dl belugalinser
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Krossade tomater, 500 g
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl ketchup
2 dl rödvin alt 2 dl vatten
1 msk soja
salt och peppar
Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Lägg ned i Crock Pot. Tillsätt kryddorna och buljongtärningen. Häll i krossade tomater, ketchup, vin eller vatten och soja. Låt gå på svag värme ca 5 timmar eller hög effekt i 3 timmar. Mixa såsen till önskad konsistens. Vill du ha mer tuggmotstånd behöver du inte mixa alls. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera med spagetti och toppa med nyriven parmesanost.
Senaste kommentarer